Liten detalj gjorde stor skillnad!

Anonym
Av: Anonym

På fastande mage och med fjärilar i magen, väntade jag nervöst tillsammans med mina medpatienter i väntrummet på GEA, Sahlgrenska.

Jag har ett ganska stort diafragmabråck, där magsäcken till viss del har trängt upp genom bråcket. Symptom och besvär hålls tillbaka med hjälp av syrahämmande mediciner och med jämna mellanrum kollas bråcket upp via gastroskopi. Jag borde därför vara van vid det här laget, men jag är alltid lite nervös och orolig inför den här undersökningen.

Mitt namn ropades till slut upp av en lugn och trygg sjuksköterska, som visade mig in på undersökningsrummet. Där var läkaren upptagen med att läsa in sig i min journal. Undersökningsrummet är (i mina ögon) inrett som en mindre operationssal och instrumenten ligger framlagda. Jag valde även idag att få lite lugnande medicin innan, eftersom jag tycker den här undersökningen är obehaglig. Sjuksköterskan berättade på ett pedagogiskt sätt hur undersökningen går till och la sig verkligen vinn om att jag skulle känna mig trygg. 

Det här var första gången någon tog sig tid att faktiskt förklara att bedövningssprayet inte påverkar andningsvägarna. Jag som brukar drabbas av panik när det känns som om luftstrupen svullnar igen och jag upplever att det är svårare att andas! Den här gången fick jag alltså veta att så inte är fallet - att det bara är en känsla!

Sjuksköterskan höll mig i handen och pratade lugnande, medan hon klappade mig på kinden under hela undersökningen. Den lilla, lilla detaljen om bedövninggssprayets verkan, gjorde stor skillnad och jag kände att jag den här gången kunde hantera situationen. Undersökningen var plötsligt uthärdlig!

Nästa gång kommer jag att vara mindre orolig!

Anmäl