Nyckelbensfraktur

Anonym
Av: Anonym

Den 8 november gjorde jag det jag alltid sagt att jag INTE gör - cyklade när det var halt. Ca 200 meter hemifrån får jag sladd vid en inbromsning i en backe. Klarade inte att parera Utan gjorde en vurpa där höger axeln tog emot landningen.

Min man som cyklade bakom hjälpte mig till akuten på Östra. Var där strax efter kl 6, första cyklisten men det kom flera under morgonen.Skrevs in och fick dropp p g a lågt blodtryck.  Är stickrädd men sjuksköterska var skicklig så det gick bra. Röntgade nacken och axeln. Fick vänta en stund på läkarens utlåtande. Ingat fel på varken nacke eller axel men fick komplettera med röntgen av nyckelbenet. Fick lämna akuten med en remiss till ortopeden i Mölndal.sjukskrevs fram till nästa läkarbesök. Recept på långtidsverkande Alvedon och en starkare värktablett (den senare behövde jag inte ta).

Var hemma helt  i tre dagar och gick därefter tillbaka till jobbet, deltid. Har möjligheten att jobba flexibelt. Var trött och hade ont men inte värre än att det fungerade att jobba ngr timmar per dag. 

Den 16:e fick jag komma till läkaren på Mölndal. Ny röntgen. Beskedet blev operation, fixering m h a en platta. Brott långt ut där bendelarna låg en bit ifrån varandra. 

Fick tid för operation 22 november. Skulle vara på operation 1 kl 9, en utmaning med duschritual och snökaos. Möttes av personal som tog väl hand om mig och förberedelserna. Hade gjort en notering i min hälsodeklaration att jag är stickrädd vilket gjorde att jag fick lite specialbehandling. De satte en nål i armvecket, den andra på handen väntade de med tills jag var sövd.de satte dropp och en läkare kom och markerade ingreppet, berättade kort vad som skulle göras. Senare kom den andre läkaren och berättade lite mer utförligt. Bl a skulle jag även få ett konstgjord "ledband" då de naturliga gå av i fallet. Detta för att hjälpa till med stabiliteten under återlämningen av mina egna.

kl 11 rullade jag in på operationssalen. Där hjälpte personalen mig att ligga bekvämt. Narkosläkaren kom och berättade om sin uppgift och hur han skulle se till att jag sov när jag skulle och vaknade efter utfört ingrepp. Gillar att skämta och uppskattade av hela mitt hjärta att personalen hade glimten i ögat och hängde på. Att skratta när man är rädd är lugnande tycker jag.

Strax innan kl 14 vaknade jag med ett ryck mitt i en jobbdröm. Troligen hade jag pendlat mellan sömn och vaken. Säkert pratat en massa goja också. Kl 14 rullade jag in på uppvaket. Även här sköna, skojfriska skötare som såg till att jag kom till röntgen, på toa, i kläderna och till sista fick jag en macka och kaffe. Så gott!

Innan hemgång fick jag info om drop in på fysioterapin, telefonnummer till kontaktcenter, träffa en av det opererande läkarna. Fick även recept på mer Alvedon och en starkare värktablett. Hämnade medicinerna på vägen hem.

De tre första dygnen var jobbiga. Främst smärtade operationssåret och drag hade en tyngande känsla i axeln. Det sved rejält i huden runt om ärret, kanske fr rakningen? Tog värktabletterna enligt ordination men den sista timmen innan det var ok att ta en ny dos var jobbig. Tuffast att att vara uppe, i liggande läge var det lugnare. 

Operades i onsdags och idag måndag var jag hos fysioterapeuten. Skulle egentligen varit där i fredags men kände mig inte redo. Fick ett enklare träningsprogram att göra tre ggr per dag. Återbesök efter 1 1/2 vecka. Uppmanades att ta en kontakt med primärvården för fortsatt uppföljning och träning.

Jag kommer även att träffa läkare igen om 6 veckor.

Nu hoppas jag på ett snabbt tillfrisknande. Blir trött vid ansträngning. Jag iommer att vara hemma helt ngr dagar till men hoppas snart vara på jobbet igen på deltid.

Stor eloge till personalen på Östras akut och röntgen + ortoped och operation samt fysioterapin på Mölndal. Skönt att veta att det finns godhjärtade proffs som gör vad som går för att laga en när olyckan är framme. Tack!

 

Anmäl