Tjejen med kölbröst

Anonym
Av: Anonym

Jag är en tjej på 19 år och har levt med kölbröst sedan ca 10-12 årsåldern. Då tyckte jag själv att det var något konstigt, men mina föräldrar och andra vuxna i min närhet sa att det var bara jag som inbillade mig. Såklart var det inte lika synligt i början, men  jag visste att jag inte såg ut som alla andra. Ibland kunde 12 åringar vara så som en 12 åring är och säga saker utan att tänka sig för. En kommentar jag ofta fick var "vad är det där" och så pekade personen på mitt bröstben. 

Jag mådde ganska dåligt över det här när jag var yngre eftersom att jag simmade och då syntes det mer när man tex hade en tävlingsbaddräkt som plattade till allt förutom bröstbenet.

Tillslut lyckades jag få en tid på en vårdcentral och då var jag kanske 12-13. Där fick jag svaret att det var trattbröst och att det skulle växa bort. (Så fel en utbildad människa kan ha) Åren gick och den buktade bara mer och mer utåt. Vid 14-15 årsåldern började jag få problem med bröstkorgen, jag vet inte om det var för mitt kölbröst eller något annat, men det gjorde ont. Jag simmade fortfarande och ibland när jag dök eller tränade hårt kunde en huggande känsla komma på sidan av bröstbenet. Jag fick även problem att sova på sidan eller på mage när jag andades in djupa andetag.

När jag var 16-17 år och gick i gymnasiet bestämde jag mig för att ta tag i det här igen. Jag gick till vårdcentralen och sa att deras svar några år tidigare var fel och att jag inte alls mådde bra. Från vårdcentralen fick jag en tid på ultraljud och läkaren där förstod inte varför jag skulle göra det. Så efter ultraljudet fick jag röntga och sedan skickades dessa bilder vidare till Thoraxkliniken. Jag fick då åka dit och prata med den första vettiga läkaren som faktiskt visste vad det jag hade var. Hen sa att det jag hade inte var farligt, men att man kunde göra en opration. Operationen var bara för syns skull och mina problem skulle troligtvis finnas kvar. Nu i 16 årsåldern kände jag att en operation inte behövdes. Hade frågan kommit 3 år tidigare hade jag defenetivt velat. Nu med 8 års erfarenhet av simning så mådde jag inte dåligt över att det syntes och eftersom att mina problem troligtvis skulle bestå så valde jag att leva med det. 

Nu är jag 19, snart 20 år och har lärt mig att leva med kölbröst. Det jag förstod senare var att jag hade ganska tur som i alla fall hade ett helt centrerat kölbröst som i äldre tonåring skymdes lite av mina bröst. Jag kan inte använda bygelbh men jag klarar mig fint med bygellös bh.

Jag vill bara förmedla min historia till barn och ungdomar som är i början av denna process. För när jag var ca 14 hade jag behövt se att det inte var så farligt. Eller i alla fall bara velat läsa om andras historia med den här typen av missbildning.

Från en tjej med kölbröst

Anmäl