UMS - ett enda långt kämpande för förståelse

Anonym
Av: Anonym

Mina erfarenheter om tiden med utmattningssyndrom som pågår fortfarande!! 

Från första början (september 2015) så har jag kämpat för att få förståelse hos nu 6 st läkare (varav 1 överläkare) och det är väldigt svårt att lyckas med detta. 

Skriva ut psykmedicin gör de gärna, och har har ett nonchalant beteende mot mig. Som om jag skulle sitta och gråta för att jag tycker det är roligt på varje läkarbesök.. Jag går runt varje dag med "influensakänsla" i kroppen, värk och en väldig saknad av fysisk och mental ork.. Mm mm...

Att jag ska börja springa och utöka distansen och promenera mer än vad jag gör vill läkarna. Med mitt egna facit i hand så blir jag bara värre av det och måste vila flera dagar ibland för att få tillbaka den lilla ork jag har just nu.

Att alla mina symtom beror på mitt psyke vill de få mig att tro. Aldrig att mitt mående beror endast på det känner jag!

Är nu med i utmattningsskolan.se där man har en helhetssyn på kroppen,  lägger om sin kost och letar efter "roten" till sitt dåliga mående.. vilket är miljögifter eller tidigare infektion i kroppen.. 

Jag har varit och gjort en hårmineralanalys som visade att jag har hög halt tungmetaller i kroppen,  uran.. Samt hög halt av koppar och en väldig obalans bland mina mineraler.

Läkaren rekommenderade inte att jag skulle gå och göra denna analys!! 

Men jag vill bli frisk, och primärvården har inte en susning vad de håller på med.. Hur länge ska de få hålla på och lura folk med mer Mediciner och annat som ej funkar.  Och så har man försäkringskassan som man ju måste ha med "i båten" och det är inte så lätt när man är totalt oenig med sin läkare..

Och så ska man försöka stressa ner och må bra också!! Det är inte jätte lätt kan jag säga.. Och jag är långt ifrån ensam om detta.. 

Skulle kunna skriva mer, men detta är mina första tankar.

Mvh Viktoria 

 _______________________________________________________________________________

Sahlgrenska Universitetssjukhuset kommenterar:

När man misstänker utmattningssyndrom är det viktigaste av allt att man utreds ordentligt rent kroppsligt så att man inte felbehandlas. Det finns en hel del kroppsliga sjukdomar med samma symtom som UMS.
En hel del av de som drabbas av UMS har inte depression och ska därför inte ta mediciner mot det, det är inget alla med UMS ska göra.
Kost, levnadsvanor och att begränsad stress i vardagen är viktiga komponenter för att bli bättre från sin UMS som båda dessa personer skriver.
Det är tråkigt att höra att personer inte får den hjälp som behövs på vårdcentralen, det pågår fortbildning av primärvården i västra Götaland kontinuerligt men det tar tyvärr tid att sprida alla kunskaper som behövs.
De flesta vårdcentraler i dag har en rehabiliteringskoordinator som ska ha en översikt över sjukskrivningsprocessen och sköta en del av arbetet med försäkringskassan. Fråga gärna efter en sådan på eran vårdcentral.
Det finns något som heter RMR regionala medicinska riktlinjer som vårdcentralen ska följa i mötet med patienter med UMS. En helt ny är alldeles runt hörnan i dessa dagar och kommer ge vårdcentralen ytterligare kunskap om tillståndet.

Anmäl