Café Luckan

2017-12-20

Café Luckan är ett socialt kooperativ under organisationen Göteborgs Förenade Sociala arbetskooperativ (GF-sak) som ser till att människor, som av olika anledningar inte klarar av att jobba på en vanlig arbetsplats, får en bra väg in i arbetslivet. Caféet, som ligger i Psykiatrikliniken Östra Sjukhuset plan 3, har varit öppet sedan februari och har sedan dess blivit ett populärt café för anställda och besökare både i PK-huset och runt omkring.

Arne Antman är arbetsledare på Café Luckan och berättar om deras två mål. Det ena är att erbjuda mat och fika av hög kvalitet och smak. Det andra är att skapa en arbetsplats för medarbetare där de kan klara av dagen oavsett utmaningar.

– Bland våra medarbetare har vi personer med olika sorters hinder, berättar Arne. Vissa av våra anställda har sjukdomar som är mycket utmanande i arbetslivet, andra har språksvårigheter. Vi är alla individer med olika bakgrunder.

Arne själv har fått stor hjälp av sociala kooperativ i sitt eget liv efter att vid två tillfällen, med tio års mellanrum, ha drabbats av stroke.

– Direkt efteråt kunde jag inte ens knyta mina skor eller cykla. Det tog mig flera år att återhämta mig. Jag blev till slut hänvisad till ett bageri som var ett socialt kooperativ. Eftersom min stroke var stressrelaterad kunde det vara ohälsosamt och farligt att jobba på många andra arbetsplatser. Bageriet blev min räddning. Efter fyra, fem år där blev jag headhuntad och tillfrågad om jag kunde tänka mig att hjälpa till att driva detta projekt på Östra Sjukhuset.

Arne tog med sig Johan, en kollega från bageriet, och öppnade Café Luckan. Nu är de sex anställda som bakar, lagar luncher och sköter inköp och andra rutiner. Det bästa är enligt Arne den gemenskap som finns i arbetslaget, och detta mycket tack vare förståelsen alla har för varandra.

– För det första förstår vi alla om en kollega måste vila lite extra och vi delar på arbetsbördan när någon inte orkar med. För det andra kan vi hålla koll på varandra, om de andra exempelvis ser att jag har stressat omkring för mycket ett tag kan de säga till mig att sätta mig och vila. Det är oerhört tryggt för oss alla!

Om caféets framtida målsättningar och visioner är han glasklar:

– Vi vill att folk ska komma från alla håll för att äta våra luncher och ta en fika. Vi vill vara minst lika bra som alla caféer runtomkring oss, inte särskilja oss bara för att vi har ett lite annorlunda syfte.

Det finns många saker som caféet ska göra:

– Vi erbjuder nu en soppbuffé som är mycket uppskattad, och all fika och mat är helt hemlagad. Vi har som målsättning att endast jobba med ekologiska varor. Det finns planer på roliga aktiviteter som Luciafika och jultallrik, och varje fredag får personalen vara med och bestämma vad som ska vara på menyn. Vi vill att människor ska äta hos oss för vår kvalitativa och goda mat, samtidigt som vi har en fantastisk arbetsplats för all vår personal, avslutar Arne Antman.

Text och foto: Samuel Jubell