Drop in-mottagning för att hitta dold folksjukdom

2015-10-09

Måndag den 12 oktober är det Internationella Reumatikerdagen, World Arthritis Day. Det uppmärksammar sjukhuset genom att ha drop in-mottagning för personer mellan 18 och 40 år med oklara ryggbesvär. Målet är att hitta patienter med Ankyloserande spondylit, AS.

Ankyloserande spondylit, eller Bechterews sjukdom som den tidigare hette, är en inflammatorisk ryggsjukdom som ofta drabbar människor mellan 15 och 40 år. Vanliga symtom är långvarig smärta i framförallt ryggen och att man får mindre ont av att röra på sig. Vanligt är också att personer som lider av sjukdomen inte vet om att de har den.

– Det här är en folksjukdom som är svår att diagnostisera tidigt. Det dröjer vanligen mellan sex till åtta år innan patienterna får sin diagnos. Det vill vi ändra på, säger Nicklas Nilsson, överläkare i reumatologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

På måndag är det drop in-mottagning på Reumatologmottagningen på Sahlgrenska sjukhuset. På mottagningen arbetar bland annat Kristina Lund, kanslist, Alf Eskilson, vårdenhetschef och Nicklas Nilsson, överläkare i reumatologi. På måndag är det drop in-mottagning på Reumatologmottagningen på Sahlgrenska sjukhuset. På mottagningen arbetar bland annat Kristina Lund, kanslist, Alf Eskilson, vårdenhetschef och Nicklas Nilsson, överläkare i reumatologi.
Med drop in-mottagningen hoppas man nu att fler patienter ska kunna få sin diagnos. Förra året hade man en liknande mottagning vilket resulterade i att 68 patienter besökte mottagningen. Flera diagnostiserades med andra reumatiska besvär men ingen fick diagnosen Ankyloserande spondylit.

– Det återspeglar hur svårt det är att upptäcka de här patienterna och för de flesta dröjer det alltför länge innan de får sin diagnos. Vi ser ett fortsatt stort behov av att försöka nå ut till dem eftersom vi har en effektiv behandling och vi vet att med tidig diagnos och behandling kan vi minska handikappet.

Annelie Bilberg är fysioterapeut inom Sahlgrenska Universitetssjukhusets reumatologiverksamhet. Hon har ett regionalt uppdrag att sprida information om Ankyloserande spondylit till andra fysioterapeuter inom Västra Götalandsregionen, som ofta är de som initialt träffar patienterna. Målsättningen är att fler ska kunna få sin diagnos i ett tidigt stadium och möjlighet till rätt behandling.

– De här patienterna söker sig ofta till primärvården men utan att få diagnos. Det är unga människor som drabbas och som bara går omkring och har ont. Sjukdomen påverkar hela deras livssituation och om vi fångar in dem tidigt och sätter in behandling så kan vi minska deras lidande på flera plan, säger hon.

För de allra flesta som får diagnosen är det antiinflammatoriska läkemedel och riktad träning som är själva behandlingen.  

– Man blir inte alltid helt symtomfri av behandlingen men man blir mycket, mycket bättre. Vi lägger också stort fokus på att informera våra patienter om diagnosen, ju mer man kan om sin sjukdom desto bättre är det. Vet man vad smärtan beror på är det lättare att hantera den.

 

Publicerad av: Redaktionen Sahlgrenska Universitetssjukhuset