Drop in-mottagning för dig med långvarig ryggsmärta

2016-10-11

Onsdagen den 12 oktober är det World Arthritis Day. Det uppmärksammar sjukhuset genom att erbjuda drop in på reumatologimottagningen, Mölndals sjukhus. I år gäller inbjudan dig som är yngre och har ryggbesvär som kan vara Ankolyserande spondylit, AS.

Ankyloserande spondylit, AS, som tidigare benämndes Bechterews sjukdom, är en inflammatorisk ryggsjukdom. Vanligen debuterar sjukdomen i 25-årsåldern - med viss övervikt i den manliga delen av befolkningen.

AS kan vara svår att upptäcka. Eftersom smärtorna kommer smygande tar det ett tag att inse att det inte handlar om lite övergående ryggont eller ryggskott.  När man sedan söker vård kan det vara svårt att få en diagnos. Det är därför inte ovanligt att det gått mellan sju och tio år från de första symtomen till diagnos.

Hur kan man då misstänka AS? Typiskt för sjukdomen är att man haft ont i ryggen länge, oftast i kors- eller ländryggen. Smärtan kommer när man vilar, till exempel på natten eller när man suttit stilla länge. Man känner sig oftast bättre när man rör på sig. Ett annat tecken på AS är att man är stel i kroppen på morgonen.  

– Symtomen kan orsaka mycket lidande i en känslig tid i livet då man är ung. Vi vill därför få kontakt personer med misstänkt AS så tidigt som möjligt. De får till en början sin diagnos och kan påbörja sin behandling hos oss. Sedan kan patienten i allmänhet få den fortsatta behandlingen på sin vårdcentral, säger Eva Klingberg, specialistläkare inom reumatologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Behandlingen är i första hand antiinflammatoriska läkemedel i kombination med träning. Vid större skov med kraftigare inflammation kan det åter bli aktuellt med besök hos reumatolog.

– Specialistsjukvården kan då ge behandling med kraftigare immundämpande läkemedel, säger Eva Klingberg.  

Annelie Bilberg är fysioterapeut inom Sahlgrenska Universitetssjukhusets reumatologiverksamhet. Hon har ett regionalt uppdrag att sprida information om Ankyloserande spondylit till andra fysioterapeuter inom Västra Götalandsregionen, som ofta är de som initialt träffar patienterna.

– Det är ju unga människor som drabbas. Sjukdomen påverkar hela deras livssituation. Om vi fångar in dem tidigt och sätter in behandling så kan vi minska deras lidande på flera plan, säger hon.

Vid sidan om läkemedel är riktad träning en viktig del av behandlingen. Det innebär att man tränar hållning, rörlighet och styrka. Konditionsträning är också betydelsefullt för ork och uthållighet. Konditionsträning är även bra för att behålla andningsfunktionen och stärker kroppens egna smärthämmande system genom att endorfiner frisätts.

Träning är alltså en viktig del av behandlingen vid AS och för att uppnåmaximal effekt bör man träna regelbundet och anpassat efter sig själv och sin sjukdom, menar Annelie Bilberg. Det gäller att hitta en träningsform som känns rolig och inspirerande.

– Tänk på din träning som medicin. För att medicinen ska ge effekt är det viktigt med rätt dosering och att man fortsätter att ta sin medicin regelbundet enligt ordination, säger hon och avslutar:

– Man blir inte alltid helt symtomfri av behandlingen men man blir mycket bättre. Vi erbjuder också utbildning om AS för ju mer patienten kan om sin sjukdom och vet vad smärtan beror på, desto lättare är det att hantera den.

 

 Publicerad av: Redaktionen Sahlgrenska Universitetssjukhuset