200 mil på cykel med fötter i fokus

2017-05-16

För Ulla Hellstrand Tang är fötterna huvudsaken. Nyligen doktorerade hon med en avhandling om diabetesfoten, och vad som kan göras för att förbättra fothälsan bland diabetespatienter. Och just nu är hon ute på en 200 mil lång cykelresa med budskapet ”Kolla min fot”.

Ulla Hellstrand Tang är ortopedingenjör på Sahlgrenska Universitetssjukhuset Ulla Hellstrand Tang är ortopedingenjör på Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Ulla Hellstrand Tang började som fotterapeut och utbildade sig senare till ortopedingenjör. Och sedan en dryg månad kan hon också titulera sig doktor.

–       Jag har räknat ut att jag under mitt yrkesliv sett ungefär en halv miljon tår, berättar hon när vi träffas på avdelningen för ortopedteknik på SU en av de sista dagarna i april.

Då är det bara några dagar kvar innan hon ska ge sig av på en 200 mil lång cykeltur för att uppmärksamma de stora skillnader som finns inom vården för dem med fotproblem och för att informera om vad som kan göras för att undvika komplikationer.

För det är så att möjligheten till vård till stor del beror på var man bor i landet.

–       Det visar sig till exempel i hur många amputationer som görs. I vissa delar av landet fungerar vården bra och amputationstalen där är låga. På andra håll i landet är amputationstalen betydligt högre, ett tecken på att den vård som erbjuds diabetiker med fotproblem inte är tillräckligt bra, menar Ulla Hellstrand Tang.

Men det går också att själv göra saker för bättre fothälsa. Som att se till att ha bra skor. Och bra skor har rätt längd, rätt bredd, rätt tåhöjd och bra funktion, typ walkingskor. Det gäller också att hålla koll på sina fötter och vara uppmärksam på eventuella problem.

–       Är man diabetiker och upptäcker ett sår på foten gäller det att få hjälp snabbt, säger Ulla Hellstrand Tang.

En anledning till att problem inte upptäcks i tid är att det inte finns några enhetliga rutiner. Det finns rekommendationer om regelbundna fotkontroller, men dessa följs inte alltid och skillnaderna mellan olika regioner är som sagt stora.

I sin forskning har hon nu utvecklat ett webbprogram i 22 steg, i första hand avsett för ortopedteknisk personal. Programmet heter D-Foot och kommer att börja användas på prov i höst. På sikt hoppas hon att programmet ska kunna bli en nationell resurs.

–       Resultatet ger ett underlag som kan användas i beslut för fortsatta vårdinsatser, berättar Ulla Hellstrand Tang.

Dessutom har ett självtest av fötter för diabetiker utvecklats, MyFootDiabetes, som visar om man befinner sig i riskzonen.

Och det är för att sprida information om detta som hon nu befinner sig på sin cykelturné. Starten gick i Jonsered den sista april och det är också i Jonsered det hela avslutas den sista juli. Då har hon avverkat runt 200 mil på 90 dagar och besökt platser som Norrköping, Stockholm, Fagersta, Timrå, Sollefteå, Uddevalla och Stenungsund.

I veckan som gick var det Norrköping som besöktes. Och cyklingen dit har gått utan några större problem.

–       Men jag har fått uppleva allt i väderväg mellan snö och hagel, till sol och medvind.  Jag har också mött många människor som gett mig sin syn om vad det innebär att leva med diabetes, säger Ulla Hellstrand Tang.

Dessa diabetespatienter har också berättat hur de haft det med fotkontroller, eller bristen på sådana, och i vilken mån de erbjudits fotvård och skohjälp.

–       Just information om egenvård verkar det vara skralt med, menar Ulla Hellstrand Tang.

Turnén görs tillsammans med Göteborgs Diabetesförening och regionen är också med på ett hörn och stöttar. 

Text och bild: Anders Berg

Publicerad av: Redaktionen Sahlgrenska Universitetssjukhuset