Framtidens ledare inom sjukvården finns på SU

2017-12-06

En 39-årig logistikexpert och utbildad civilekonom är Framtidens ledare inom sjukvården. Anders Jarlborg, verksamhetschef för medicinsk administration på SU tilldelades på onsdagen utmärkelsen från Sjukvårdens ledarskapskademi. När vi får tag på Anders Jarlborg efter det att han fått priset säger han sig vara jätteförvånad.

–- Men framförallt tycker jag det var modigt. Jag var ju den ende av de tre nominerade som inte har en medicinsk bakgrund och då trodde jag nog inte att jag skulle komma i fråga. Samtidigt så tycker jag att det är lite fel att det är jag ensam som står som mottagare, för det som vi gjort på Medicinsk Administration är något som vi alla gjort tillsammans, menar han.

Han kom till SU för fem år sedan, efter att ha jobbat med logistik på Posten i fem år. Men när familjen växte och tjänsteresorna blev för många valde han en ny karriär.

Och då hamnade han på SU, där han i dag är chef för runt 170 medarbetare på det som heter Medicinsk Adminstartion. När han tog över var det en med stora problem, det saknades personal och ingen sökte sig dit. Det har man nu vänt och i dag är det kö till jobben.

I en intervju i Dagens Medicin, i samband med att han nominerats till priset, sa han att hans mål som verksamhetschef är att avveckla sig själv.

– Det borde vara alla chefers dröm att inte be­hövas. Jag vill inte detaljstyra, utan försöker att skapa en kultur där man kommer till mig för att bolla idéer. Mycket kommer då upp på bordet och många alternativ finns att välja på, även om det är jag som i slutändan avgör när beslut tas, sade han till tidningen.

I grunden menar han att den svenska sjukvården är mycket bra och det finns mycket av det som görs på SU som han känner stolthet för. Men att det så klart finns utmaningar, men de är alla gånger inte medicinska.

– Min kompetens ligger i att jag har kunskap om att strukturera, planera och jobba strategiskt, sade han i intervjun med Dagens Medicin.

Anders Jarlborg är civilekonom och har också en master i logistik från Chalmers.

Förutom äran får den som utses till Framtidens ledare i sjukvården också en veckas ledarskapsutbildning vid Harvard Business School i USA. Och det hade han ingen aning om..

-–Jag får väl kolla med min fru om det finns möjlighet att komma i väg, säger han.

I motiveringen till utmärkelsen poängteras att Anders Jarlborg ser på saker på ett nytt sätt:

”En ledare som visat hur man kan ta sig an vårdutveckling med nya perspektiv och tydligt sätta både patienten och processen i centrum. Årets pristagare har med sitt utmanande men ändå respektfulla och nyfikna ledarskap visat att det är via medarbetarnas kompetens det går att skapa bestående förändring och ta vården in i framtiden.”

Priset delas ut av sjukvårdens ledarskapskademi som består av: Akademiska sjukhuset, Aleris, Boston Consulting Group, Capio, Dagens Medicin, Ersta Diakoni, Karolinska universitetssjukhuset, Landstinget i Kalmar län, Michaël Berglund Executive Search, Pfizer, Region Östergötland, Sahlgrenska universitetssjukhuset och Västerbottens läns landsting