Laddad läkare springer Göteborgsvarvet för 15:e gången

2017-05-18

En av de omkring 60 000 som står på startlinjen för Göteborgsvarvet är Lina Dahlén Holmqvist, läkare på Mava och akuten på SU. Och hon står där för 15:e gången.

Varför?

– För att det är roligt. Framförallt om det är bra väder. Och det ser ju ganska lovande ut inför lördagen. Ju bättre väder blir desto mer publik kommer det och då blir stämningen ännu bättre. Och så ser jag fram mot utsikten från Älvsborgsbron. Fast ibland undrar jag ju själv varför jag gör detta.

När övergår den vanliga träningen till att bli träning inför varvet?

– Vid årsskiftet börjar jag trappa upp träningen. Normalt springer jag någon mil i veckan tillsammans med en kompis. Jag har som ambition att inför varvet springa en slinga på över broarna tre gånger. Slingan är 16 kilometer och går över Älvsborgsbron, längs älven och sen tillbaka över Götaälvbron. Men i år har jag bara hunnit med det passet två gånger och nu är det för sent.

Vad är din känsla inför loppet?

– Det märks att varvet närmar sig för jag går nästa hela tiden och funderar hur jag mår. Nästan som en hypokondriker. Men jag är laddad. Och ödmjuk inför uppgiften.

Vad hoppas du på för tid på lördag?

– Mitt rekord på varvet är 1.45. Men den tiden kommer jag inte att kunna slå. Den satte jag det året jag gjorde klassikern och var riktigt bra tränad. I år har jag suttit stilla alldeles för mycket och jag kommer kanske att få tid en runt 1.55.

Är det något som du oroar dig för inför loppet?

– Det är nog att det ska bli för varmt. Om det blir runt 25 grader då blir det jobbigt. Då är det bara att ta det lugnt och bara se till att ta sig runt. Och då blir tiden ännu sämre än 1.55. Den ideala temperaturen är runt 15 grader och inte för soligt.

Som läkare har du något råd om vad man ska tänka på?

– Det är att lyssna på kroppen och att dricka ordentlig, särskilt om det är varmt. Man förlorar mycket vätska och det gäller att fylla på, både med vatten och sportdryck.

Lycka till!

– Tack!

Fotnot: Klassikern innebär att genomföra Vasaloppet, Vansbrosimningen, Vätternrundan och Lidingöloppet under ett och samma år.