Allt fler unga söker vård för psykisk ohälsa

Uppdaterad:
Publicerad:
dsbus

Antalet självmord minskar överlag, men inte när det gäller unga människor. Samtidigt söker allt fler unga vård för psykisk ohälsa. Den 24-25 april kallar BUP Göteborg till en landskongress för att öka den nationella kunskapen om suicid.

Varje år ordnar Svensk förening för barn- och ungdomspsykiatri en kongress för att samla medarbetare från hela landet kring aktuella frågor. I år arrangeras den av Barn- och ungdomspsykiatrin vid Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg.

– Suicid är det tyngsta och svåraste vi har att jobba med. Vi tycker att det är dags att samla yrkesverksamma från hela Sverige för att utbyta erfarenheter och öka kunskapen, säger Marie Carlsson, som är verksamhetschef för bland annat barn- och ungdomspsykiatri vid Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus.

Allt fler barn och unga söker hjälp hos barn- och ungdomspsykiatrin.

– Varje år tar 40-50 unga människor livet av sig. Den största riskfaktorn för att ett självmord ska ha dödlig utgång är att personen har gjort tidigare försök. Vi tror på ett brett samarbete och kunskapsutbyte mellan alla som möter de här personerna, så skyddsnätet blir starkare, säger Suzanne Ågård Chefsöverläkare och sektionschef barn- och ungdomspsykiatri vid Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus.

Fakta: BUP Kongress 2019              

Kongressen äger rum på Svenska mässan 24-25 april och vänder sig till alla anställda inom barn – och ungdomspsykiatrin, till hälso- och sjukvårdspersonal eller skolpersonal som möter barn och ungdomar med psykisk ohälsa, till forskare, brukarrepresentanter och brukarorganisationer, socialtjänst och till politiker och tjänstemän som har ansvar för barn och ungdomars hälsa och utveckling.

De två dagarna handlar inte enbart om suicid, men merparten gör det. Svenska och internationella forskare och sakkunniga berättar om den senaste forskningen och behandlingsmetoderna.