Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Att möta svårt sjuka barn varje dag – nytt avsnitt av Sahlgrenskapodden

Jenny Johansson intervjuas

Tuff medicinering och döden som en ständig följeslagare. Men också en högteknologisk arbetsplats, lek på jobbet, och att se barn bli friska. För Jenny Johansson, specialistsjuksköterska på Barncancercentrum, innebär jobbet ständiga känslosvängar. På lyssnarnas begäran: Sahlgrenskapodden om att jobba med svårt sjuka barn.

En sjuksköterskestudent hörde av sig till Sahlgrenskapodden och önskade ett avsnitt om hur det är att jobba på barnsjukhuset. Sagt och gjort – senaste avsnittet är inspelat på Barncancercentrum, Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus. Jenny Johansson som intervjuas i podden är mentorssjuksköterska och har jobbat på Barncancercentrum i åtta år. Till Barncancercentrum kommer alla barn i VGR som insjuknar i cancer. Det är ungefär 100 nyinsjuknade barn varje år.

-        Barnen som kommer hit kan ha varit på förskolan dagen innan och verka ganska friska, men vi får också möta dem när de är väldigt, väldigt sjuka, berättar Jenny Johansson.

Sjuksköterskorna på Barncancercentrum jobbar ständigt mot klockan: läkemedel ska ges på bestämda tider dygnet runt – samtidigt som oförsedda saker händer hela tiden. Samtidigt har barnet sina basala behov som behöver uppfyllas: lek, skola, skoj, kramar och skratt.

-        Ju sjukare barnet är desto viktigare är det, och samtidigt blir det då svårare att prioritera skolan och stimulansen. Det är hela tiden en balansgång att prioritera livsviktiga behandlingar mot det som stärker på ett helt annat sätt. För en ny sjuksköterska här är det nog det svåraste – jag skulle säga att det tar kanske tre år att känna sig bekväm med att göra den bedömningen.

Nya sjuksköterskor på Barncancercentrum får ett års gedigen inskolning, med utbildningar, handledning och stöttning. En viktig pusselbit i barnsjukvården är föräldrarna:

-        Att se en förälder vara cool och trygg i att ta hand om sitt, inte så välmående, barn får mig att känna att om de klarar det, så klarar jag det på ett professionellt plan.

Trots hårt slit, långa arbetsdagar och tuffa emotionella påfrestningar älskar Jenny sitt jobb.

-        - Att jobba som sjuksköterska är oerhört modigt, det visste jag inte när jag pluggade. Det tog många år innan jag förstod det, att det är ett jäkligt häftigt yrke. Jag är jätteglad över att jobba här. Och det känns som att barn som insjuknar i cancer är de tuffaste och coolaste barnen, de är hjältar. Det är otroligt att få träffa dem.

Hör mer om livet som sjuksköterska på Barncancercentrum i avsnittet.

Du hittar Sahlgrenskapodden där poddar brukar finnas, bland annat:

https://sahlgrenskapodden.podbean.com/


Senast uppdaterad: 2020-02-27 12:37