Biobank med coronaprover ska hjälpa forskningsprojekt

Publicerad:

Inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset drivs flera forskningsprojekt kring covid-19. Bland annat byggs just nu en biobank upp med prover från hundratals patienter med olika svårighetsgrad av covid-19. Professor Magnus Gisslén, överläkare på infektionsavdelningen Östra sjukhuset, ansvarar för projektet.

Det vi gjorde när den här pandemin startade var att direkt börja spara prover i en biobank, vilket är grunden för väldigt mycket forskning. Vi sparar prover (exempelvis plasma, serum, celler och urin) hela vägen från patienter med mild sjukdom till de som behöver läggas in med syrgas eller de som behöver intensivvård. Totalt rör det sig hittills om 400-500 patienter och några tusen prover.

Vad används proverna till?

– De är en resurs för SU och projekt som ligger utanför, vi har samarbeten med USA, Österrike och Italien. Inom Sahlgrenska har vi samarbeten med exempelvis klinisk mikrobiologi som bland annat tittar på hur immunitet utvecklas mot viruset, och kardiologer som tittar på hur hjärtat påverkas. Vi har även samarbeten med neurokemister på sjukhuset som med hjälp av proverna undersöker varför vissa patienter verkar få en påverkan på hjärnan och blir förvirrade. Det har hänt enormt mycket på några månader. Bara på infektionskliniken har vi redan tre doktorander som är igång i olika covidprojekt.

Det pratas mycket om immunitet mot corona nu, hur långt har forskningen kommit där?

– Det är ett viktigt område just nu, man tittar på det inom klinisk mikrobiologi med hjälp av prover från biobanken. Det har redan utvecklats antikroppsmetoder här i Göteborg, och nu tittar man bland annat på när i sjukdomen de kommer. För patienter som blir svårt sjuka verkar det hända något efter tio dagar hemma, när man plötsligt blir kraftigt försämrad. Där händer det något med immunförsvaret och det är väldigt intressant att titta på vad det är.

Vad är hetast just nu inom covidforskningen?

– Immunitet är ju en stor fråga. Annars handlar det mycket om vaccin såklart och att hitta en bra behandling som kan ges tidigt. Och vi vill veta mer om varför vissa blir svårt sjuka. Det finns otroligt många saker som är intressanta och det är väldigt dynamiskt inom fältet just nu. Biobanken får nya förfrågningar varje vecka om projekt.

Förklara fördelarna med en biobank?

– Vi är väldigt bra på att bygga upp biobanker i Sverige, där även de kliniska uppgifterna finns med. Riskfaktorer och kliniska symptom kan analyseras i relation till analysresultat från proverna. Biobanken innehåller enormt värdefull data för forskningen om viruset. Det man hittar inom immunologin här kan ge spinoff inom andra fält, eftersom det kan finnas likheter med andra virus.