Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Chalmers och Sahlgrenska Universitetssjukhuset i forskningssamarbete kring AI i sjukvården

Publicerad: Uppdaterad:
Skelett på skärm

Sahlgrenska Universitetssjukhuset vill vara en drivande kraft i utvecklingen av artificiell intelligens inom vården. På Chalmers finns den kompletterande kompetensen. Med en gemensam forskningsagenda ska sjukhuset och Chalmers utveckla morgondagens högteknologiska sjukvård.

För att möta sjukvårdens utmaningar med en växande och åldrande befolkning krävs bland annat förändrade arbetssätt med hjälp av ny teknik. Artificiell intelligens (AI) har stor potential att komma till praktisk användning i hälso- och sjukvården.

Chalmers AI Research Centre (Chair) startade sin verksamhet vid årsskiftet och bedriver forskning inom bland annat autonoma fordon, industri 4.0 och e-hälsa. Nu inleder Chair och Sahlgrenska Universitetssjukhuset ett strategiskt forskningssamarbete kring AI i vården. Sjukhuset får ta del av den AI-kompetens som finns på Chalmers – samtidigt som Chalmers tar del av universitetssjukhusets medicinska kompetens.

– Chalmers har en lång tradition av framgångsrikt samarbete med Sahlgrenska Universitetssjukhuset, och forskningssamarbetet inom AI kommer att förstärka det kraftigt. Genom samarbetet inom AI kommer vi att nå nya spännande resultat, viktiga för både partners och hela samhället, säger Ivica Crnkovic, föreståndare för Chalmers AI Research Centre.

Öppnar möjligheter för vården

Sahlgrenska Universitetssjukhuset är en arena för framstående forskning och inom sjukhuset pågår flera utvecklingsprojekt där AI används som stöd för exempelvis diagnostik. Forskningssamarbetet öppnar nu nya möjligheter i den digitala omställning vården står inför.

– Vi behöver flytta fram våra positioner inom artificiell intelligens. På sjukhuset har vi ett mycket gott samarbete med både akademi och näringsliv, där nya samarbetsytor banar väg för stora framsteg inom det här området. AI är ett viktigt verktyg för att vi i framtiden ska kunna erbjuda sjukvård av hög kvalitet till alla som behöver. Vårt samarbete med Chair är ett stort steg i rätt riktning, säger Ann-Marie Wennberg, sjukhusdirektör på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Fakta:

  • Chalmers AI Research Centre är en satsning för att öka Chalmers expertis och excellens inom artificiell intelligens i samarbete med industri och samhälle. 
  • Sahlgrenska Universitetssjukhuset har ett tätt samarbete med flera innovationsplattformar. Bland annat AI Innovation of Sweden, Medtech west, samt ett tätt samarbete med Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska Science Park för att nämna några. 

Parterna (Chalmers och SU) har tecknat en avsiktsförklaring, ett så kallat letter of intent, med målet att inleda forskningssamarbete. Första steget är att formulera en gemensam forskningsagenda. Projektet genomförs i samverkan med Regional utveckling inom Västra Götalandsregionen.


Publicerad: