Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Forskning om benskörhet har fått ett av Nordens största medicinpriser

Claes Ohlssons forskning om benskörhet har fått prestigefulla Anders Jahres pris.

Professor Claes Ohlsson, överläkare inom Klinisk farmakologi på SU, är osteoporosforskare av rang. På torsdagen fick han ta emot Anders Jahres medicinska pris - en miljon norska kronor - för sin forskning om benskörhet på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Det är hormoners och geners betydelse för osteoporos som är Claes Ohlssons specialområde. Det kan man läsa i den intervju som Akademiliv publicerade redan i somras med anledning av kungörandet att det prestigefyllda norska Anders Jahres medicinska pris skulle tillfalla Göteborg och den forskning Claes Ohlsson leder vid Sahlgrenska akademin. 

"Bland annat har Claes Ohlsson och hans kollegor identifierat viktiga genetiska faktorer som reglerar benmassa och risken för frakturer. Han har också fokuserat på hormonell reglering av bentillväxt och vuxen benomsättning", skriver Akademiliv.

På torsdagen, 11/10 var det dags för prisutdelningen på Universitetet i Olso.

Läs intervjun med Claes Ohlsson i Akademiliv.

Foto: Elin Lindström Claessen, Akademiliv


Senast uppdaterad: 2019-04-10 14:37