En 200-åring som mår bra och är synnerligen aktiv

Uppdaterad:
Publicerad:
Blyertsmålning av Christopher Carlander och svartvitt fotografi av Pehr Dubb
Christopher Carlander, 2:e stadsläkare, och Pehr Dubb, läkare och styresman på Sahlgrenska sjukhuset.

Med cirka hundra nya medlemmar varje år blomstrar Göteborgs Läkaresällskap, GLS, som fyller 200 år den 6 november. Varje vecka hålls vetenskapliga sammankomster och dessutom delar GLS ut forskningsanslag, priser och stipendier till aktiva forskare.

Kerstin Landin-Wilhelmsen, överläkare och professor, är ordförande för Göteborgs Läkaresällskap med dess 2 280 medlemmar. Hon beskriver 200-åringen som välmående och blomstrande som aldrig förr.

– Antalet besökare på våra onsdagsföreläsningar i Arvid Carlsson-salen på Academicum på Medicinareberget har ökat markant de senaste åren och det väljs in upp till sex nya medlemmar varje vecka, säger hon.

Det är en anrik förening som har sitt ursprung i ett litterärt sällskap som grundades redan när 2:e stadsläkaren Christopher Carlander blev god vän med Pehr Dubb, då läkare och styresman på Sahlgrenska sjukhuset. Det ledde till Medicinska Sällskapet, en litterär förening där Göteborgs läkare och apotekare gick samman. Dess första möte var just 6 november 1818. Nästan 30 år senare bildades formellt Göteborgs Läkaresällskap av fem läkare och en apotekare.

– Pest och kolera och fattigdomen i staden gjorde att de få läkare som fanns måste arbete hårt och med stöd av vad apotekarna kunde erbjuda som lindring, men knappast bot, konstaterar Kerstin Landin-Wilhelmsen.

Sammankomsterna har fortsatt in i modern tid, fast nu mer uttalat medicinskt vetenskapliga till sitt innehåll. Varje onsdagskväll bjuds på föreläsning inom ett tema som programgruppen i GLS föreslagit.

– Det är mycket hög klass på föredragen med de senaste rönen inom varje disciplin. Vi har också högtidsföreläsningar med särskilda teman, till exempel Nobelkväll, Medicinhistoria, Pehr Dubbföreläsning och Ordförandens temadagar, berättar Kerstin Landin-Wilhelmsen.

Onsdagarna avslutas med en middag då de nyinvalda medlemmarna får presentera sig, vad de arbetar med och om de har någon forskning på gång.

Två gånger per år delar GLS ut stipendier till de läkarstuderande som gjort de bästa 30-poängsarbetena under termin 10 i sin utbildning. Även AT-läkares vetenskapliga arbeten bedöms och fyra priser delas ut i samband med deras årliga posterutställning.

– Vi delar ut totalt 15 miljoner kronor årligen. Det är forskningsbidrag i form av stipendiemånader, främst för kliniskt verksamma läkare, bidrag för postdoc efter disputation till exempel utomlands och projektbidrag för disputerade, säger Kerstin Landin-Wilhelmsen och sammanfattar genom att presentera GLS devis.

– ”Främja medicinsk vetenskaplig forskning, läkares utbildning och gemenskap.” Och i grundaren Pehr Dubbs anda ska det gagna patienten! Prodesse! (Prodesse betyder ”nytta”, red:s anmärkning)