Timeout under förlossningen ger färre kejsarsnitt och minskar förlossningsrädsla

Uppdaterad:
Publicerad:

På Sahlgrenska Universitetssjukhuset tar man timeout när förlossningsarbetet går för långsamt. Barnmorskan och läkaren stannar upp, checkar av, bedömer läget och gör en gemensam plan ihop med patienten. Idén har visat sig väldigt framgångsrik. Kejsarsnitten har minskat, färre söker hjälp för förlossningsrädsla efteråt – och i förra veckan fick förlossningen pris för bästa förbättringsarbete i hela Sverige!

Hallå där, Liselotte Bergqvist, verksamhetsutvecklare på förlossningen, Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Hur fick ni idén om timeout?

- Vi upptäckte för ett par år sedan att många kom till vår Auroramottagning, som är vår mottagning för förlossningsrädda, för att de kände stark rädsla inför att föda sitt andra barn. Vi började kartlägga remisserna för att förstå varför de var rädda. Den största kategorin bland remisserna handlade om att deras första förlossning varit väldigt långdragen. Vi intervjuade en stor mängd kvinnor ur den kategorin och ställde frågor som ”vad kunde vi som sjukhus gjort annorlunda för att du inte skulle känna den rädsla du känner nu?”

Och vad blev svaren?

- Vi kom fram till att de hade velat känna sig mer delaktiga, fått mer information och en mer aktiv handläggning av förlossningen. Då började vi fundera på timeout vid förlängt värkarbete. Vi har tidigare arbetat på ett liknande sätt på operation.

Hur går en timeout till?

- När förlossningen går för långsamt, till exempel om kvinnan är fullt vidgad men det inte händer något på ett par timmar, kallar barnmorskan till sig läkare, undersköterska och sektionschef och går igenom en checklista. Hur går förlossningen? Har kvinnan energi? Har hon ätit? Behöver hon mer smärtlindring? Värkstimulerande dropp? Och så vidare. Utifrån det man kommer fram till gör man tillsammans med patienten en plan för hur förlossningen ska komma vidare. Det kan vara så enkelt som att fråga: "ska vi avvakta en timme till, och ta ett nytt beslut om ingenting hänt då?" Ibland räcker det för att kvinnan ska orka det där sista.

Funkar det så?

- Ja, det kan ge kvinnan ny energi och en ny känsla av kontroll. En känsla av att ha tappat kontrollen är allvarlig och kan göra att man utvecklar rädsla senare. Det viktiga med timeout är att man inventerar förlossningen tillsammans, flera personer, och fattar ett beslut som kvinnan känner sig delaktig i. Det blir ett mer välgrundat beslut.

Förra veckan vann ni pris för årets bästa förbättringsarbete inom förlossningsvården i Sverige. Vad har arbetet fått för konsekvenser för de födande kvinnorna?

- Andelen kejsarsnitt har gått ner och färre kvinnor söker till Auroramottagningen. Det känns faktiskt helt fantastiskt att en så enkel förändring kan ge så bra resultat.

Text: Maja Larsson

 

Fakta: Vanliga anledningar till förlossningsrädsla

De kvinnor som söker sig till Auroramottagningen anger främst följande orsaker till sin förlossningsrädsla:

Tidigare långdraget förlossningsförlopp
Tidigare akut kejsarsnitt
Tidigare sfinkterruptur (allvarlig bristning)
Sugklocka vid tidigare förlossning