Framtida läkemedel mot corona testas av SU-forskare

Publicerad:

Forskare världen över jobbar febrilt för att lära sig mer om det nya coronaviruset - och hitta antivirala läkemedel som kan vara effektiva. På mikrobiologen i Göteborg förbereder nu Kristina Nyström, docent i mikrobiologi, och hennes kollegor för att påbörja tester med över 1500 läkemedel i odlingar av coronavirus.

- Det första vi kommer att göra är att odla upp större volymer av coronaviruset, med material från den första patienten som upptäcktes i Sverige. Det testas på cellodlingar från grönapa där cellerna tydligt förändrar sitt utseende när de blir infekterade, säger Kristina Nyström, som är anställd vid avdelningen för klinisk mikrobiologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Nu ska man bland annat studera hur coronaviruspartikeln ser ut, och framför allt de socker som sitter på viruset eftersom de kan ha betydelse för hur det binder till celler. Viktig kunskap i arbetet med att ta fram såväl vaccin som nya läkemedel mot det nya coronaviruset. I första hand kommer Kristina Nyström och hennes kollegor att titta på vilka redan godkända läkemedel som kan ha effekt på viruset och hindra det från att föröka sig. Ett bibliotek med över 1500 substanser är beställt till laboratoriet, både antivirala läkemedel och andra läkemedel. 

- Vi tittar på hur cellerna ser ut när de behandlas med olika läkemedel, för att kunna se om de blir infekterade eller ej, säger hon. 

Går detta att testa på människor redan nu?
- Det finns en del tidiga studier som gjorts i Kina med befintliga läkemedel. Än så länge är det lite för tidigt att säga att ett läkemedel verkligen fungerar, men det finns de som är mer intressanta än andra, säger hon. 

När studierna i coronaviruset kommer igång i labbet på mikrobiologen, kommer man även att titta på serumprover från personer med genomgången infektion för att se om antikropparna kan hindra viruset från att föröka sig hos den smittade personen. 

- Det kan man använda för att hjälpa de svårast sjuka, säger Kristina Nyström. 

Innan sommaren hoppas hon kunna presentera data som kan ge vägledning i läkemedel som har effekt mot coronaviruset. Samtidigt pågår även forskning kring ett vaccin på flera håll i världen, bland annat i Stockholm. Till skillnad från antivirala läkemedel, som hindrar viruset från att föröka sig i kroppen, används vaccin innan man är infekterad för att immunförsvaret ska kunna reagera på det aktuella viruset. 

Hur långt fram i tiden ett vaccin mot coronavirus ligger är ännu svårt att säga. 

- Många tester behöver göras, normalt är det här en process på minst ett år. Delvis måste vi veta att vaccinet har den effekt man vill åt, att det hindrar infektion. Man behöver djurstudier och sedan säkerhetstester i människor. Nu går ju hastigheten i allting upp på grund av nödläget som omgärdar coronaviruset, så jag gissar på att det aldrig kommer att ha gått så fort som nu, säger Kristina Nyström. 

Många har säkert svininfluensavaccinet i färskt minne, och de biverkningar det fick för en del. Vad tänker du om det?
- Just därför är det otroligt viktigt att alla kontrolltester måste gås igenom innan vaccinet släpps. Jag skulle endast hålla det för en tidsfråga innan vi har ett vaccin, säger hon.