Hjärnkirurgi mot epilepsi hjälper sjuka barn i Sverige och utomlands

Uppdaterad:
Publicerad:
Man i sjukhuskläder tittar in i kameran. Blommor i bakgrunden

Bertil Rydenhag, neurokirurg och professor på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, har nyligen varit i Riga och handlett en operation där man kopplade bort ena hjärnhalvan på en svårt sjuk tvåårig pojke. Ingreppet var en nödvändighet för att minska barnets epileptiska anfall.

– Den här typen av operationer gör vi ungefär tre gånger per år på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Barn som är aktuella för dessa ingrepp överlever sällan till vuxen ålder om de inte får en operation. Och trots att ena hjärnhalvan är bortkopplad kan de lära sig att både gå och spela fotboll. Men hjärnkirurgi innebär så klart alltid en risk.

Innan man går till operation så har de här barnen naturligtvis provat ett stort antal mediciner mot epilepsi. I det här fallet har man testat en specialkost som kallas ketogen diet som har god effekt för vissa. Pojken blev bättre i tre månader men sedan kom anfallen tillbaka. Då hade allt annat utan kirurgi provats.

Hur gick själva operationen?

Den gick alldeles utmärkt. Jag opererade tillsammans med den lokala neurokirurgen och det var inga problem peroperativt eller dagen efter. På morgon efter låg barnet och fick mat via nappflaska av sin mamma som om ingenting hade hänt.

Sahlgrenska Universitetssjukhuset är Sveriges största vårdgivare för avancerad epilepsisjukvård och landets enda representant i EpiCARE, ett europeiskt referensnätverk för ovanliga och komplexa epilepsier. Och i höst startar man ett centrum för högspecialiserad epilepsivård på sjukhuset. 

 Det medför extra resurser som gör att vi kan bygga upp en mer omfattande verksamhet. Det kommer också innebära att vi sätter fokus på en väldigt svår och ofta underbehandlad patientgrupp.