Nytt avsnitt av Sahlgrenskapodden: HIV - den medicinska revolutionen

Uppdaterad:
Publicerad:
Person framför vägg

HIV är en av få sjukdomar som har genomgått en medicinsk revolution. Med hjälp av effektiv behandling är inte HIV längre den dödsdom och det förs inte vidare på samma sätt som det gjorde för trettio år sedan. Samtidigt finns det ett stigma kvar, både i samhället men också hos sjukvårdspersonal. Hör senaste avsnittet av Sahlgrenskapodden med Magnus Gisslén, ansvarig HIV-läkare.

Sjukvården i Sveriges är bäst i världen på att behandla patienter med hiv. När sjukdomen kom till Sverige på 80-talet dog nästan alla patienter av sjukdomen. Nu kan man leva ett långt och nästan normalt liv tack vare framgångsrik behandling. 

– Från att ha varit en till 100% dödlig sjukdom till att idag kunna rädda de allra flesta och man kan leva ett normalt liv, säger Magnus Gisslén, ansvarig hiv-läkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i senaste avsnittet av Sahlgrenskapodden.

Magnus Gisslén har varit med nästan från start. Sedan början av 1990-talet har han jobbat som HIV-läkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, på den tiden då HIV var en dödsdom. Det stora genombrottet kom i mitten på 1990-talet då vi fick tillgång till nya mediciner och möjlighet att kombinera läkemedel. Idag kan en välbehandlad HIV-patient leva ett helt normalt liv och smittar inte. 

Lyssna på #18 av Sahlgrenskapodden. Finns även där poddar brukar finnas.