Hornhinnebanken ger patienter synen tillbaka

Uppdaterad:
Publicerad:
Ett öga

Varje år får 700-800 personer i Sverige tillbaka synen tack vare en hornhinnetransplantation. De som behöver nya hornhinnor kan oftast få det, eftersom de flesta kan bli donatorer. På Sahlgrenska Universitetssjukhuset finns en av Sveriges fem hornhinnebanker.

– Fler personer än vad man skulle kunna tro är fullt lämpliga att bli donatorer av hornhinnor. Det är inte lika många sjukdomar som påverkar ögat på samma sätt som det kan påverka andra organ i kroppen, säger Stefan Ek, hornhinnekoordinator på Hornhinnebanken vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset Mölndal.

Hornhinnebanken vid Mölndals sjukhus förvarar, kontrollerar och utvärderar hornhinnor inför donationer. Man hanterar ungefär 125 donatorer per år, vilket tillgodoser behovet av hornhinnetransplantationer i regionen. Men för koordinatorerna är det ett ständigt arbete att påminna om frågan om hornhinnedonationer.

– Ögonsjukvården är liten som specialitet, men ger stora effekter för våra patienter. Vi jobbar hårt för att få vårdpersonal att bli ännu bättre på att tänka på just hornhinnor i olika donationssituationer. Det är viktigt att vi gör vad vi kan för de patienter som helt är beroende av donerad vävnad eller organ, säger Stefan Ek.

Transplantationerna genomförs oftast inom ögonsjukvården på Mölndal sjukhus. Prognoserna är ofta väldigt goda och de flesta patienterna får tillbaka en bra synskärpa efter sin operation.

Fakta om hornhinnor

Hornhinnor är vävnader som används till hornhinnetransplantationer. De vanligaste orsakerna till att personer behöver en hornhinnetransplantation är så kallad keratokonus (en sjukdom där hornhinnan blir försvagas med tiden), svullen eller ogenomskinlig hornhinna, ärr och skador efter infektioner eller trauma mot ögat. En donerad hornhinna kan förvaras i värmeskåp i upp till fem veckor tack vare en särskild lösning av näring, antibiotika och mykostatika.