Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Kan robotarna göra vården mänskligare? – nytt avsnitt av Sahlgrenskapodden

Almira Osmanovic Thunström och Marcus Österberg

Vården står inför många stora utmaningar. Framförallt har vi en växande befolkning där de äldre i samhället är på väg att fördubblas. Våra patienter blir både allt fler och allt äldre. Kan Artificiell Intelligens vara svaret på vårdens stora utmaning? Kan de icke-mänskliga robotarna rent av göra vården mänskligare?

I senaste avsnittet av Sahlgrenskapodden reder Almira Osmanovic Thunström, verksamhetsutvecklare inom Psykiatri affektiva tillsammans med Marcus Österberg, utvecklings- och innovationsledare inom vårdens digitalisering, ut begreppet Artificiell Intelligens (AI)och berättar hur vården kan använda sig av AI och digitalisering i framtiden.

-        Generellt kan man säga att en läkare som inte tagit hjälp av AI är en oansvarig person om 10 år, säger Marcus Österberg och menar att en människa tack vare AI får en förstärkt intelligens.

Både Österberg och Osmanovic Thunström är övertygade om AI kan vara en hjälp för vården och underlätta för vårdpersonalen vid olika vårdsituationer. Kritiken och rädslan för vad införandet av AI inom sjukvården kan få för konsekvenser slår de bort.

-        Robotar och AI kommer aldrig ersätta människan men de kan erbjuda en förlängd hand gentemot patienten. Vårdpersonal kommer alltid att behövas för den värdeskapande omvårdanden och situationer som kräver mer komplexa beslut utifrån hela sjukdomsbilden. Frågan vi behöver ställa oss är ”vad behöver en människa göra och vad kan en robot göra?” säger Almira Osmanovic Thunström.

Redan nu kan man använda AI för att beräkna vårdtryck under olika perioder. Forskning har exempelvis visat att vädret påverkar hur många som kommer till psykiatriakuten eller söker akutsjukvård. Genom att studera väderförändringar kan man få indikationer på hur många besökare akutmottagningarna kommer att få och därmed anpassa bemanningen.

-        Det är någonting med väder! Då det slår över till dåligt eller bra väder söker fler akutsjukvård. Vi kan inte förklara varför ännu, men genom att använda AI kan vi kanske få fler pusselbitar, säger Almira Osmanovic Thunström.

Hör mer om AI i senaste avsnittet av Sahlgrenskapodden och hur vi i framtiden kan använda AI inom vården.

Sahlgrenskapodden finns där poddar brukar finnas, bland annat här: www.sahlgrenskapodden.podbean.com


Senast uppdaterad: 2020-02-27 12:37