Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Kan sorg döda? Nytt avsnitt av Sahlgrenskapodden

Publicerad: Uppdaterad:
Man som sitter framför en mikrofon

Broken heart syndrome, eller brustet hjärta, var närmast okänt bland läkare fram tills för cirka 30 år sedan. På Sahlgrenska Universitetssjukhuset finns en av Sveriges ledande forskare inom brustet hjärta, Elmir Omerovic, vars forskargrupp har tilldelats över 17 miljoner kronor från Vetenskapsrådet för forskning om broken heart syndrome.

Uppskattningsvis drabbas cirka 60 personer i månaden av broken heart syndrome, bara i Sverige. Men en del av fallen får diagnosen hjärtinfarkt och andra söker inte vård. Broken heart syndrome, eller Takotsubo beskrivs för första gången i Japan på 1990-talet. Även om orsaken till syndromet inte är helt klarlagd så vet forskare att sorg, stress och trauma är utlösande faktorer. 

– Vårt allra första fall här på Sahlgrenska var triggad av mobbing. Kan du tänka dig, att vi kan mobba varandra till ett sånt här farligt tillstånd?, säger Elmir Omerovic, överläkare och forskare.

Tack vare forskningen som bedrivs här om broken heart syndrome har vården kunnat lära sig mycket mer om det mystiska syndromet.

– Det ser ut som en akut hjärtinfarkt, men det är det inte. Sannolikt är det som lurat oss under alla år. De resurser vi har på det här sjukhuset har lett till att vi har upptäckt och kategoriserat den här sjukdomen, och haft möjlighet att sprida kunskap om detta ute i hela landet. 

Lyssna på #19 av Sahlgrenskapodden.  

Finns även där poddar brukar finnas.


Publicerad:
Senast uppdaterad: 2019-12-16 14:59