Kirurgisk träning på donerade kroppsdelar ger bättre resultat och större patientsäkerhet

Uppdaterad:
Publicerad:
sal

I början av året invigdes Kirurgiskt anatomiskt träningscentrum på Medicinareberget, en samverkan mellan Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Göteborgs universitet. I Hus R på Mölndals sjukhus finns sedan ett och ett halvt år ett nytt och funktionellt labb för att träna operationsteknik på donerade kroppsdelar.

Kirurgiskt anatomiskt träningscentrum, KAT, är det första i sitt slag i Sverige där man använder donerade kroppar både till anatomiundervisning för studenter och färdighetsträning för kirurger. Många studier har visat att sådan träning ger bättre kirurgiska resultat och därmed en ökad patientsäkerhet.

På Medicinareberget är man i full gång med att inreda lokaler för denna verksamhet. Men redan i september 2017, när Rörelseorganens hus, Hus R, invigdes på Mölndals sjukhus stod ett färdighetslabb klart för att erbjuda kirurgisk träning i ortopedi och handkirurgi, det vill säga rörelseapparaten.

En som i många år arbetat för att få färdighetslabbet på Mölndals sjukhus till stånd är Michael Ullman, överläkare i ortopedi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. I källarvåningen på Hus R är labbet inrett med tolv praktiska höj- och sänkbara operationsbord och anpassad belysning. Videokameror och skärmar gör det möjligt att spela in undervisningsfilmer och sända till andra sjukhus eller undervisningsplatser. Ett angränsande rum består av kyl- och frysskåp samt diskmaskiner och autoklaver för sterilisering av instrument. I anslutning till labbet finns också omklädningsrum, hygienutrymmen och ett konferensrum.

– Det är lokaler som är avsedda för att träna kirurgi på kroppsdelar som är preparerade så att de är så lika levande vävnad som möjligt. Rummen är byggda för detta ändamål, de är fint inredda, hygieniska och lättstädade för att det ska kunna bli en värdig hantering, säger Michael Ullman när han visar runt.

Allt är specialanpassat för utbildning av blivande specialister i ortopedi och handkirurgi. Yrket är populärt och behovet av en bra utbildning stort. Det nya labbet ska även användas för vidareutbildning av yrkesaktiva ortopeder och för träning av specialister inom andra kirurgiska discipliner som plastikkirurgi, öron-näsa-hals, audiologi och kraniofacial kirurgi.

– Vi måste ställa högsta krav på utbildningens kvalitet om vi i framtiden vill undvika behandlingsskador och hålla nere vårdkostnaderna, konstaterar Michael Ullman.

Lokalen ska även kunna hyras ut till externa intressenter som vill anordna kurser i denna typ av lokal. Det gäller bland annat till exempel försvaret eller företag som säljer ortopediska implantat.

SU är det första sjukhuset i Sverige med dessa faciliteter och Michael Ullman, som har jobbat som ortopedläkare på Mölndals sjukhus sen 1988, har besökt anläggningar världen över för att få kunskap och inspiration för ett "surgical skills lab".

Hans engagemang i frågan grundas i ett intresse för utbildning, dels efter att tidigare ha varit studierektor för ST-läkare, dels som ansvarig för vidareutbildningen av specialister i ortopedisk kirurgi i Västra Götalandsregionen. Michael Ullman har även varit medlem i medicinska utvecklingsrådet på SU.

Den kirurg som har tränat att dissekera en underarms- eller komplicerad hälbensfraktur på ett så kallat humanpreparat, kommer att kunna göra en bättre insats med friläggning och att sätta på plattor och skruvar när patienten väl ligger på operationsbordet, menar Michael Ullman

- Träningen minskar risken för skador på kärl och nerver. Det handlar alltså både om att lära sig kirurgisk anatomi och att göra frakturkirurgi. Denna typ av träning gör att ortopeden kan utföra sitt ingrepp med bättre resultat och mer patientsäkert.

Simulatorcentrum, som sedan invigningen av R huset har verksamhet där förutom på Östra sjukhustomten, har från och med våren 2019 det administrativa ansvaret för kursarrangemangen i färdighetslabbet.