Nu öppnar sprututbytesmottagningen på Östra sjukhuset

Uppdaterad:
Publicerad:
Spruta

Torsdag den 6 december öppnar Sahlgrenska Universitetssjukhuset sin sprututbytesmottagning på Östra sjukhuset. Syftet är att minska risken för blodsmitta och öka livskvaliteten hos personer som injicerar narkotika. "Verksamheten gör det möjligt att nå personer som annars inte söker kontakt med vården", säger Lars-Magnus Andersson, överläkare och verksamhetschef för Infektion, där sprututbytet ingår.

I februari beslutade regionstyrelsen att öppna fyra sprututbytesmottagningar i regionen. SU är nu redo att öppna sin verksamhet som är lokaliserad på Östra sjukhuset, till en början på Infektionsmottagningen. Mottagningen blir ett komplement till befintlig beroendevård och är i första hand en smittskyddsåtgärd för att minska spridning av hepatit B, hepatit C och HIV hos personer som injicerar narkotika.

Verksamheten vänder sig till individer med intravenöst missbruk, folkbokförda i Västra Götalandsregionen, oavsett ålder. Utbyte av sprutor, kanyler och verktyg erbjuds för personer över 18 år. Utöver detta finns möjlighet till provtagning, vaccination, basal kroppssjukvård med mera. Mottagningen kommer att bemannas av sjuksköterskor och undersköterskor och ha tillgång till läkare, barnmorska, kurator och tandläkare. Om en patient är i behov av annan vård ska övergången till rätt instans ske snabbt och smidigt

Besöken är kostnadsfria och behöver inte bokas. Det behövs heller inga remisser eller kallelser.

– Målgruppens situation gör det viktigt att minska alla sorts hinder som kan leda till att de inte söker vård. Det ska vara lätt att komma till oss och besökarna ska känna att de är välkomna och behandlas med respekt och får ett positivt bemötande, säger Lars-Magnus Andersson.

Enligt lag måste besökare kunna styrka sin identitet. Byte av sprutor och kanyler registreras endast i sprututbytets eget kvalitetsregister vilket garanterar sekretess mot övriga sjukvården. Sjukvårdande insatser dokumenteras som ett vanligt besök vid infektionsmottagningen och kopplas inte till sprutbytet.

– Vi har haft en dialog med mottagningar i Stockholm och Malmö och lärt av hur de har gjort. Vi samverkar också med brukarförening, beroendesjukvård och andra aktörer för att detta ska bli bra för såväl brukare som allmänhet, säger Lars-Magnus Andersson.

Mottagningen kommer att ha öppet måndag–fredag klockan 9-16 med lunchstängt klockan 12-13.