Ny akutmottagning för gravida och nyförlösta

Uppdaterad:
Publicerad:
Entrédörr Journalvägen 2 Göteborg

Havandeskapsförgiftning, feber efter förlossningen och minskade fosterrörelser – det är några av de akuta åkommor som kommer hänvisas till den nya akutmottagningen som i dag öppnar på Östra sjukhuset.

Tidigare har gravida och nyförlösta med akuta tillstånd vårdats på Antenatalenheten, Östra sjukhuset eller på någon av förlossningsavdelningarna. Men från och med måndag den 15 oktober får de en egen akutmottagning i en nybyggd paviljong intill förlossningen. Fram tills dess att rutinultraljudet (som brukar ske i vecka 17–20) är gjort ska gravida patienter dock söka sig till gynakuten

– Det är en viktig satsning som stärker vården kring förlossningen. Tillsammans med vårt triagesystem innebär det att vi blir ledande i landet på akutsjukvård för gravida. Tidigare tog vi emot akuta och planerade besök på samma mottagningar. Nu får vi en renodlad akutverksamhet, som dessutom ligger i direkt anslutning till förlossningen, säger Nils Crona, verksamhetschef för obstetrik på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Sedan maj 2017 finns all förlossningsvård i Göteborgsområdet samlad på Östra sjukhuset. I och med den nya paviljongen erbjuds åtta kompletterande BB-rum och två förlossningsrum. Det innebär att det nu finns lika många förlossningsvårdsplatser som innan delar av verksamheten flyttade från Mölndal.

En skillnad är att fler BB-rum än tidigare är familjerum.

– Det har varit en brist hos oss. Vi har inte fler rum nu än tidigare, men de är bättre. Vi vill kunna erbjuda patienterna, särskilt våra förstföderskor, rum där de får vara tillsammans med enbart sin familj. Samtidigt arbetar vi fortfarande för att friska omföderskor ska välja att gå hem på Trygg hemgång, det vill säga att åka hem 6–8 timmar efter förlossningen med stöd av barnmorska, säger Nils Crona.

Fakta om Akutmottagning för gravida och nyförlösta

Akutmottagningen ligger från den 15 oktober på Journalvägen 2 i Göteborg. Den har öppet dygnet runt, men nattetid tas patienterna emot på förlossningsavdelning 314.

Gravida och nyförlösta (upp till 12 veckor efter förlossningen) ska söka till akutmottagningen vid akuta tillstånd som till exempel hög feber, synbortfall, kraftigt våld mot magen, kraftiga blödningar och misstänkt vattenavgång.

De gravida som inte har gjort rutinultraljudet (som brukar ske i vecka 17–20) ska söka sig till gynakuten