Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Ny internetbehandling mot sömnlöshet

Publicerad: Uppdaterad:
internetbehandling exempel

Problem med sömnen leder ofta till oro och lidande. Nu lanserar Sahlgrenska Universitetssjukhuset en internetbehandling mot sömnlöshet. Målgruppen är patienter inom psykiatrin, där sömnproblem är vanliga och kan göra det svårt att bli bättre även avseende andra problem, som depression och ångest.

Det är ePsykiatrin inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset som står bakom den nya internetbehandlingen mot insomni, eller sömnlöshet som det ofta kallas. Det unika är att den riktar sig till patienter inom psykiatrin som på grund av sin sjukdom kan ha svårare att ta till sig behandling. Det blir sjukhusets första internetbaserade behandling för bred implementering.

- Om man får hjälp med sin sömnproblematik kan även andra besvär bli bättre, såsom depression eller ångest. Det är vanligt med insomni bland patienterna i psykiatrin så vi har anpassat behandlingen för att passa målgruppen, säger Mikael Mide, leg. psykolog och projektledare inom ePsykiatrin på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Innehållet i behandlingen bygger på beprövade KBT-metoder och i utvecklingsarbetet har man tagit hjälp av brukare från patientföreningen NSPHiG, Nationell samverkan för psykisk hälsa i Göteborg. Det färdiga resultatet liknar att träffa en psykolog. Via text, film och annat pedagogiskt innehåll får patienten information om sömnproblem och viktiga beteendeförändringar samt praktiska övningar med instruktioner. Dessutom ingår kontinuerlig kontakt med en psykolog som svarar på frågor, förklarar och stöttar.

- Den stora fördelen med vård via internet är att patienten kan ta del av behandlingen var och när den vill. Och eftersom det blir sjukhusets första internetbehandling är vi väldigt nyfikna på hur det ska gå. Vi hoppas och tror att det ska tas väl emot, säger Josefin Kadesjö, leg. psykolog och projektledare inom ePsykiatrin på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Den nya internetbehandlingen mot insomni kommer att erbjudas via Psykiatrimottagning Mölndal, Psykiatrimottagning utmattningssyndrom samt Substitutionsmottagningarna 1 och 2 inom Beroendekliniken med start denna vecka.


Publicerad:
Senast uppdaterad: 2019-01-21 09:52