Ny metod ersätter urinprov vid spårning av droger

Uppdaterad:
Publicerad:
provrör

Den nya metoden för att spåra alla vanligast förekommande droger har utvecklats på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Den förenklade provtagningen och säkrare analysen gör den nya metoden enklare och mindre kränkande för patienter som ska drogtestas.

Den nya provtagningsmetoden innebär att patienter kan lämna ett salivprov istället för ett urinprov som övervakas av personal. Metoden är därmed betydligt mindre integritetskränkande för patienten som annars hade behövt urinera bevakad av provtagande personal. Dessutom ger den ett säkrare resultat. 

– Den traditionella drogscreeningen har många nackdelar. Den övervakade provtagningen kan upplevas som integritetskränkande och andelen falska svar är relativt hög. I jämförelse med screening i urin visar salivprovet sällan ett falskt positivt eller falskt negativt resultat, vilket är en trygghet för patienten, säger Moa Andresen Bergström, överkemist på Klinisk kemi och ansvarig för projektet.

Den nya salivmetoden är högteknologisk och baseras på högupplösande masspektrometri. Det gör det möjligt att i en analys upptäcka många droger med mycket hög analytisk säkerhet. I dagsläget kan drygt 60 olika substanser hittas i ett enda prov, däribland fler designerdroger och missbruksläkemedel som hittills inte har kunnat upptäckas i lika stor utsträckning genom traditionella drogtester.

– Metoden ökar möjligheten att upptäcka drogbruk inom både den psykiatriska och somatiska vården, vilket i längden leder till stora vinster både för individen, närstående och samhället, säger Magnus Axelsson, sektionschef och processansvarig överläkare på Klinisk kemi.