Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Ny utbildningssatsning på innovation och teknik för ST-läkare

En stor vit magnetkamera i en av sjukhusets hybridoperationssalar.

Vid årsskiftet togs det första digitala spadtaget för en ny utbildning om innovation och teknik för sjukhusets ST-läkare, det vill säga läkare som genomgår specialisttjänstgöringen. Det planeras att bli en tvåårig utbildning på deltid, öppen för alla ST-läkare att söka.

Initiativet kommer från sjukhusdirektör Ann-Marie Wennberg, och syftar till att stärka Sahlgrenska Universitetssjukhusets ambition att vara landets ledande universitetssjukhus.

– Som läkare är man omgiven av teknik, allt från journalsystem till magnetröntgenmaskiner. Många ST-läkare upplever att mycket teknik kan bli bättre eller att vissa digitala redskap saknas. Därför tror vi att behovet är stort för en utbildning som denna, säger Anders Johansson, övergripande ST-studierektor.

Målet är att en första grupp ska starta redan i höst, och utbildningsprogrammet utvecklas tillsammans med Innovationsplattformen som sitter på mycket kompetens och resurser för behovsstyrd innovation.

– Det är viktigt att ta tillvara den idérikedom och vilja att skapa något nytt som finns i organisationen. Vi vill ge medarbetarna verktyg att göra verklighet av sina visioner, säger Martin Holmudden, ST-läkare i anestesi och intensivvård, som är en av programutvecklarna.

– Jag håller med Martin. När sådana idéer bygger på verkliga behov i vården och vårdpersonal och ingenjörer samarbetar är förutsättningarna väldigt bra för en värdeskapande lösning, säger Caroline Damgaard, civilingenjör från Chalmers som jobbar på Innovationsplattformen och likaså en av programutvecklarna.


Senast uppdaterad: 2019-02-11 11:53