Nya rum gör att fler familjer kan vara tillsammans på BB efter förlossningen

En sjukhussäng längs ena sidan av rummet och en utfällbar säng längs andra sidan. En fåtölj och ett litet bord. Fönster med stort ljusinsläpp.

Förlossningsvården på Sahlgrenska Universitetssjukhuset är inne i en stark utvecklingsperiod där vården förbättras och anpassas efter dagens och framtidens behov. Som ett led i utvecklingen har sjukhuset öppnat en helt ny BB-avdelning. I de 14 nya familjerummen finns plats för både den nyförlösta, barn och partner.

– Familjerum är väldigt efterfrågat och det är betydelsefullt för många att få ha sin partner nära efter förlossningen. Vi är fortfarande en bit ifrån att kunna erbjuda alla familjer enkelrum men det känns väldigt bra att kunna erbjuda det till betydligt fler än tidigare, säger Lena Otterlind, tillförordnad verksamhetschef för förlossningsvården på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

De nya familjerummen står klara inför den stundande semesterperioden då det kan vara ett högt tryck på förlossningsvården. Till skillnad från andra verksamheter inom vården, som kan minska i omfattning eller stänga helt, är förlossningsvården öppen som vanligt.

– Det föds minst lika många barn på sommaren som under resten av året, vilket ökar pressen för de medarbetare som arbetar under semesterperioden. Att fler patienter känner sig trygga i att ha sin partner nära gör det också lättare för vår personal, säger Lena Otterlind.

Under sommaren kommer man också passa på att bygga ut förlossningsvården på Östra sjukhuset ännu mer. I en paviljong som öppnar i höst kommer två helt nya förlossningsrum och ytterligare åtta BB-platser.

– Det kan bli lite stökigt men vi hoppas att våra patienter och närstående har överseende med det, för det kommer bli väldigt bra i slutändan, säger Lena Otterlind.

Fakta: BB-avdelning 1

Den 22 maj invigdes den nya BB-avdelningen, som heter BB-avdelning 1 och ligger i Kvinnoklinikens entréplan på Östra sjukhuset. Den har enbart familjerum.

I dagsläget finns det 71 BB-platser och 22 förlossningsplatser på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Samtliga finns på Östra Sjukhuset, efter att de platser som fanns på Mölndals sjukhus flyttade till Östra sjukhuset förra året.

Varje år föds runt 10 000 barn på Östra sjukhuset.

Att fler föder på sommaren är ingen myt. Förra året ägde 3 268 förlossningar rum mellan 1 maj och 31 augusti, vilket var 300 fler än mellan 1 september och 31 december.


Senast uppdaterad: 2018-06-14 14:25