Nytt avsnitt av Sahlgrenskapodden - att leva med epilepsi

Uppdaterad:
Publicerad:
Patient och läkare

I det senaste avsnittet av Sahlgrenskapodden får du möta överläkare och professor Kristina Malmgren, föreståndare för sjukhusets nya Epilepsicentrum och patienten Andreas Ellingsson, 28, som berättar hur det är att leva med epilepsi och om hjärnoperationen som gjorde honom anfallsfri.

65 000 personer i Sverige har epilepsi, drygt 10 000 av dem bor i Västra Götaland. För 70 procent av de drabbade räcker det att äta medicin för att hålla sjukdomen i schack. Men för 30 procent är det betydligt mer komplicerat. SU är ledande i landet vad gäller epilepsivård och håller hög internationell klass - det är hit de mer svårbehandlade fallen kommer. 

Sjukhusets ledning har nu tagit beslut om att satsa ytterligare på epilepsivården genom att bilda ett epilepsicentrum. Kristina Malmgren, överläkare och professor, är föreståndare för centrumet som öppnar i höst.

–  Med det nya centrumet får vi betydligt bättre möjligheter att erbjuda högspecialiserad vård till hela landet, säger Kristina Malmgren.   

Fick attacker tidigt

För en del av de patienter som kommer till Sahlgrenska sjukhuset med svårbehandlad epilepsi kan en hjärnoperation vara ett bra alternativ. En av dem är Andreas Ellingsson, 28 år.  I hans fall har epilepsin uttryckts sig i form av frånvaroattacker, vilket innebär att personen svimmar men är i vaket tillstånd. Andreas började få frånvaroattacker tidigt, när han var runt fem-sex år, och hade det under hela sin uppväxt. 

– Ångesten innan ett anfall var det värsta. Jag har blivit rädd, varit stressad och haft ångest för andra saker men inget kommer i närheten av den obehagskänslan som kommer innan ett anfall, säger Andreas Ellingsson.

Efter två år som anfallsfri kommer frånvaroattackerna plötsligt tillbaka när Andreas är i 20-årsåldern. Han kom i kontakt med SU och utreddes av Kristina Malmgren och teamet på Epilepsicentrum. Andreas anfall visade sig komma från högra tinningloben och möjligheterna för en lyckad operation bedömdes som stora. Hösten 2015 opererades han.

– Jag har inga som helst men från operationen och har varit anfallsfri sedan dess.  

Hör Andreas Ellinssons historia och mer om sjukhusets nya epilepsicentrum i senaste avsnittet av Sahlgrenskapodden.