Nytt poddavsnitt om sjukhusets satsning på patientgruppen sköra äldre

Uppdaterad:
Publicerad:
Anna-Clara Collén

”Sjukvårdens utveckling är fantastisk”, säger Anna-Clara Collén, läkare och sektionschef inom internmedicin på Sahlgrenska universitetssjukhuset i senaste avsnittet av Sahlgrenskapodden. Hon ansvarar för en satsning som gör äldre till ett slags ”VIP-patienter” på sjukhuset.

I takt med att vi har en allt ökande äldre befolkning behöver vården ställas om med nya arbetssätt och metoder. Det innebär att patientgruppen sköra äldre också ökar, det vill säga äldre personer som på olika sätt är nedsatta till följd av sitt åldrande.

-        Ordet skörhet som begrepp i sammanhanget, är när kroppen blir äldre och reservkapaciteten långsamt avtar och den äldre därmed har en ökad risk att drabbas av ohälsa, sjukdom eller skada. Vi behöver bli bättre på att anpassa vårt omhändertagande till sköra äldres behov och därför har vi nu en pågående satsning på denna patientgrupp, säger Anna-Clara Collén.

Anna-Clara Collén har länge arbetat för att göra vårdtiden för äldre personer bättre och därmed minska risken för vårdskador.

-        Äldre personer har en ökad risk att drabbas av sjukdom och ohälsa och därmed stort behov av hälso- och sjukvård.  Även om man är gammal och skör och i slutet av sitt liv så är det otroligt viktigt att upprätthålla bra livskvalitet. Därför är det viktigt att vi kan ta hand om dem på ett så bra sätt som möjligt när de är på sjukhus, säger Anna-Clara Collén.

Att vistas på sjukhus kan leda till vårdskador som trycksår och förvirring då den äldre är på ny plats. Därför behöver dessa patienter hanteras snabbt så det får kommer upp till en lugnare avdelning eller ännu hellre få åka tillbaka hem där de känner sig trygga.

-        Det gäller också att stärka vårdkedjan. Vi har alla incitament att göra saker bättre hela tiden, säger Anna-Clara Collén och syftar på det viktiga samarbetet som sker med kommunen och andra instanser för att göra det så bra som möjligt för patienterna vårdgivare emellan.

-        Många patienter vill bo hemma så länge som möjligt och det är också det vi arbetar för.

I senaste avsnittet av Sahlgrenskapodden berättar Anna-Clara Collén om sitt arbete med och vikten av att ta hand om sköra äldre som söker sjukvård på ett så bra sätt som möjligt.

Sahlgrenskapodden finns där poddar brukar finnas, bland annat här: www.sahlgrenskapodden.podbean.com