Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Planerar du att besöka Sahlgrenska Universitetssjukhuset?

Om du har en avtalad tid och har symtom på luftvägsinfektion eller feber kontakta snarast avdelningen/mottagningen direkt eller via växel på 031-342 10 00. 

För närstående råder besöksförbud på hela sjukhuset samt vårdavdelningar endast med undantag för vårdnadshavare och ledsagare. Detta förutsatt att medföljaren inte har luftvägssymtom eller feber.

Information till dig som ska besöka sjukhuset eller någon av sjukhusets lokaler

 

Över 20 olika forskningsprojekt med koppling till covid-19 i samarbete mellan sjukhuset och akademin

Publicerad:

I samband med corona-pandemin pågår just nu drygt 20 forskningsprojekt på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Sahlgrenska akademin. De olika forskningsstudierna spänner mellan flera olika områden, några exempel är palliativ vård, förlossning -och äldrevård.

I samband med pandemin pågår drygt 20 studier på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Sahlgrenska akademin. En studie som är under uppstart behandlar ämnet patienter inom palliativ vård och närstående, hur har redan svårt sjuka patienter med en livshotande sjukdom och deras närstående påverkats av den pågående covid-pandemin.

   
– Vi vill titta på hur man som patient påverkas av att hela samhället pratar om döden. Hur påverkar det mig som redan har en livshotande sjukdom och hur påverkar det mina närstående, säger Inger Benkel, docent i experimentell geriatrik vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset och på akademin.

En annan studie behandlar hur aborttalen och förlossningsvården har påverkats av pandemin. Och inom Kliniks mikrobiologi pågår en studie inom äldreomsorgen. 

– Vi undersöker hur många inom äldrevården som hittills har haft coronainfektion och kanske förvärvat immunitet. Vi kommer att testa omkring 150 personer vid flera tillfällen och vi siktar på att kunna presentera färdiga resultat redan i september, säger Magnus Lindh, överläkare och professor i Klinisk mikrobiologi.

Fältet för coronaforskning växer snabbt, och i Göteborg byggs just nu en biobank upp med prover från hundratals patienter med olika svårighetsgrad av covid-19. Något som kan användas i nuvarande och framtida forskning om viruset.


Publicerad: