Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Safety nurse – en unik möjlighet för undersköterskor

Tre medarbetare står och tittar på en stor skärm i en hybridoperationssal under en operation.

Nu kan undersköterskor arbeta som Safety nurse, en möjlighet som Sahlgrenska Universitetssjukhuset är unika i Europa med att erbjuda. Jobbet innebär att vara säkerhetsansvarig i en av Sveriges mest tekniktäta operationssalar.

I en av Sahlgrenska Universitetssjukhusets så kallade hybridsalar, där man bland annat opererar hjärntumörer, spelar Safety nurse en viktig roll. Som Safety nurse har man det övergripande ansvaret för att ge klartecken till att inleda en operation eller MR-scanning under en operation.

När MR-kameran tar högupplösta bilder av tumörer måste all elektrisk utrustning i operationssalen vara avstängd och inga magnetiska föremål får finnas i närheten.

– Safety nurse ansvarar för att alla inne på operationssalen håller de säkerhetsbestämmelser som finns. På så sätt undviker vi skaderisk för både patienter och medarbetare, säger Charlotta Rosenkrantz Gustafsson, vårdenhetschef på Hybrid- och Intervention vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Yrkesrollen är ett koncept med ursprung i USA som har kommit till Sahlgrenska Universitetssjukhuset genom upphandling. Eftersom rollen är ny har sjukhusets medarbetare kunnat bygga upp den från grunden.

– Det krävs hög kompetens och erfarenhet. Medarbetaren behöver ligga ett steg före i processen, vilket kräver en förmåga att se helheten och kunna överblicka teamets olika ansvar. Sahlgrenska Universitetssjukhuset är unika i Europa med att anställa undersköterskor för rollen. Det är en ordentlig satsning, säger Charlotta Rosenkrantz Gustafsson.


Senast uppdaterad: 2019-01-31 10:30