Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Planerar du att besöka Sahlgrenska Universitetssjukhuset?

Om du har en avtalad tid och har symtom på luftvägsinfektion eller feber kontakta snarast avdelningen/mottagningen direkt eller via växel på 031-342 10 00. 

För närstående råder besöksförbud på samtliga mottagningar och vårdavdelningar endast med undantag för vårdnadshavare och ledsagare. Detta förutsatt att medföljaren inte har luftvägssymtom eller feber.

Läs mer här

Sahlgrenska Universitetssjukhuset blir centrum för avancerad endometriosvård

Publicerad: Uppdaterad:

Sahlgrenska Universitetssjukhuset blir ett av fyra sjukhus i landet som får bedriva nationell högspecialiserad vård vid endometrios.

– Vi blev jätteglada att vi blev utvalda och att Västra Götalandsregionen vill satsa på en centrumbildning här i Göteborg. Vi har lång erfarenhet av laparoskopisk kirurgi och kirurgi för svår endometrios, säger Lotta Wassén, verksamhetschef för Gynekologi och reproduktionsmedicin vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Endometrios kan vara mycket smärtsamt och drabbar ungefär var tionde kvinna i fertil ålder. Sjukdomen kan behandlas med hormoner, men i vissa fall behövs kirurgi. 

Varje år utförs cirka 250 operationer inom avancerad kirurgi av endometrios per år i Sverige, och genom att koncentrera vården till fyra sjukhus kan man upprätthålla och utveckla den specialistkompetens som behövs för den typen av vård.

– I socialstyrelsens förberedande utredning såg vi att mellan tolv och femton sjukhus i Sverige har utfört den här typen av operationer. Genom en centralisering får vi en nationellt mer likriktad vård och våra gynekologiska kirurger får ännu högre kompetens i och med att patientunderlaget blir större och det kommer förstås gynna våra kvinnor med svår endometrios som behöver kirurgisk behandling.

Högspecialiserad vård kräver ofta en hög specialistkompetens. För att den högspecialiserade vården ska kunna bedrivas kan det även behövas stora investeringar som säkrar kunskapsutvecklingen, vårdkvaliteten och patientsäkerheten. Att vården bedrivs på nationell nivå ökar även möjligheterna för att ge jämlik vård över hela landet.

– Vi har ett multidiciplinärt endometriosteam på sjukhuset och har länge arbetat för ett bättre omhändertagande av endometriospatienten. Utvecklingen av nationella riktlinjer för endometrios som kom här om året har också stärkt omhändertagandet av endometriospatienten som i många år kämpat för ökad kunskap och förståelse för sin ofta kroniska sjukdom.

Fakta

Förutom Sahlgrenska Universitetssjukhuset har Skånes universitetssjukhus, Södersjukhuset och Akademiska sjukhuset fått uppdraget att bedriva nationell högspecialiserad vård vid endometrios.

Beslutet fattades under onsdagen av Nämnden för nationell högspecialiserad vård som består av politiker från sjukvårdsregionerna och Socialstyrelsens generaldirektör.


Publicerad:
Uppdaterad: