Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Planerar du att besöka Sahlgrenska Universitetssjukhuset?

Om du har en avtalad tid och har symtom på luftvägsinfektion eller feber kontakta snarast avdelningen/mottagningen direkt eller via växel på 031-342 10 00. 

För närstående råder besöksförbud på hela sjukhuset samt vårdavdelningar endast med undantag för vårdnadshavare och ledsagare. Detta förutsatt att medföljaren inte har luftvägssymtom eller feber.

Information till dig som ska besöka sjukhuset eller någon av sjukhusets lokaler

 

Sahlgrenska Universitetssjukhuset implanterar ny smart mini-pacemaker

Publicerad:

Det var redan den minsta och därför ovanligt komplikationsfri. Nu har den också blivit smart och känslig. I veckan var det premiäroperation på Sahlgrenska Universitetssjukhuset för denna avancerade form av världens minsta pacemaker.

Det börjar med ett litet stick i ljumsken in i en lämplig blodåder. Ett instrument förs in i ådern och letar sig upp mot hjärtat. 80 centimeter kan den vandra som längst. Väl framme förankras två centimeter högteknologi i hjärtats kammare. Instrumentet släpper, drar sig tillbaka och ingreppet är över.

– Det tar 30 till 60 minuter och görs med lokalbedövning, säger Piotr Szamlewski ansvarig för pacemaker-verksamheten och vårdenhetsöverläkare på kardiologen, Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Sedan slutet av 50-talet har pacemaker-apparater hjälpt människohjärtan att hålla rytmen. En akilleshäl har hela tiden varit de elektroder som går ut från pacemakern till hjärtat. Det har varit en källa till komplikationer. Därför togs ett stort kliv i utvecklingen 2016, när man lyckades samla hela tekniken i en 2 cm lång kapsel som kunde opereraras in direkt i hjärtat.

Sahlgrenska Universitetssjukhuset blev ett av fem sjukhus i Sverige som fick göra implantationer med den nya tekniken.

Nu, bara fyra år senare, har ytterligare ett stort kliv tagits. Världens minsta pacemaker har börjat komma ikapp sina större kusiner i förmåga. Den nya versionen kan nu inte bara stimulera hjärtat utan också känna av och anpassa sin insats efter hjärtats egen rytm. Det gör att denna lilla apparat, som man hoppas ska orsaka färre komplikationer än sina större kusiner, kan användas på långt fler patienter än sin föregångare.

– Runt 30 procent av våra patienter skulle kunna vara aktuella för detta, jämfört med 5 procent för den tidigare, säger Piotr Szamlewski.

Tack vare en rad lyckade operationer med den första versionen har han och hans team också fått förtroendet att göra implantationer med den nya versionen.

Och i förra veckan gjordes den första. Med lyckat resultat.

 

Korta fakta MICRA AV

  • Är 2 centimeter lång och har till skillnad från traditionella pacemakers hela tekniken inkapslad, vilket minskar risken för infektioner.

  • Kan tack vare sin blygsamma storlek sättas in genom ett relativt smärtfritt och kort ingrepp.
  • Sahlgrenska Universitetssjukhuset är ett av tre sjukhus i Sverige som får genomföra ingreppet.
  • Kan via mycket sofistikerade algoritmer både stimulera hjärtat men också ta hänsyn till hjärtats egna signaler, vilket öppnar för att denna mer komplikationsfria minipacemaker nu kan användas vid fler tillstånd än tidigare.
  • Medicinska bedömningar avgör vilka patienter som är aktuella för ett ingrepp.

  • Metoden är fortfarande under utveckling och fungerar i nuläget som ett värdefullt komplement till traditionella pacemaker-system som har och kommer att ha sin plats lång tid framöver.


Publicerad: