Samtalsgrupper ökar tryggheten för patienter med könsdysfori

Uppdaterad:
Publicerad:

Sedan 2015 erbjuder Sahlgrenska Universitetssjukhuset, i samverkan med Lundströmmottagningen och Kompetenscentrum, stöd i samtalsgrupper för patienter och närstående som genomgår utredning och behandling för könsdysfori. Målet är att stärka patienter och närstående, öka tryggheten och kunskapen inför en livslång könsbekräftande behandling.

Samtalsgrupperna startades och leds av patienter eller närstående som själva genomgått behandlingsprocessen och som haft ett behov att möta andra människor i samma situation. I dagsläget finns syskongrupper, föräldragrupper, patientgrupper och nu startas även partnergrupper och grupper för ickebinära. 

I samtalsgrupperna deltar också Margaretha Göransson, socionom på Lundströmmottagningen, och Erica Olsson som är sjuksköterska inom plastikkirurgi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset för att stötta i samtalen och svara på frågor. 

- Vi kan se att det funnits ett stort behov för patienter och närstående att träffas och byta erfarenheter med varandra. Även om många befinner sig på olika ställen i behandlingsprocessen är tankar och frågeställningar ofta likadana, säger Erica Olsson.

Syftet är att förbereda både patienter och närstående på vad som komma skall. Det kan handla om förberedelser inför operationer, inför hormonbehandling och för hur livet kommer att bli sedan. 

- De som kommer till träffarna är väldigt modiga. Grupperna bestämmer själva vilka teman vi ska prata om. Det kan handla om både psykologiska, fysiologiska och rent praktiska aspekter. Vi kan prata om allt från smink och kläder till identitet, sexualitet och könsnormer. Hur det är att gå från att leva som man till att leva som kvinna eller vice versa, säger Erica Olsson.

Samtalsgrupperna finns för de personer som genomgår utredning och behandling för könsdysfori inom Västra Götalandsregionen. Utredningen påbörjas på Lundströmmottagningen som tillhör Södra Älvsborgs sjukhus. Den könsbekräftande behandlingen i form av exempelvis hormonbehandling och kirurgi fortsätter sedan på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. All könsbekräftande behandling är livslång på grund av de hormoner patienterna behöver ta regelbundet. 

- Vi har föräldrar som kommit till oss och varit väldigt ledsna och rädda för den behandling som deras barn behöver genomgå. Många föräldrar kan känna en hjälplöshet samtidigt som de vill göra allt för att deras barn ska må bra. Samtalsgrupperna ger dem rätt fakta för att kunna känna sig förberedda och vara stöttande, säger Margaretha Göransson.

Varje samtalsgrupp träffas under fem tillfällen och målet är tydligt.

- Vi hoppas att de deltagande ska känna trygghet och förhoppningsvis mindre nervositet inför den resa de påbörjat. Målet är att alla som genomgår könsbekräftande behandling ska få ett gott liv och att närstående ska kunna stötta hela vägen, säger Margaretha Göransson.

Lundströmmottagningen är en av flera verksamheter som finns på plats i Västra Götalandsregionens tält under EuroPride som börjar i dag. Mer om hur VGR engagerar sig i festivalen kan du läsa på vgregion.se/europride