Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Sjukhusdirektören om varför artificiell intelligens förbättrar vården

Sjukhusdirektör Ann-Marie Wennberg står på scenen under invigningen av AI Innovation of Sweden.

I går invigdes AI Innovation of Sweden, ett nationellt center för forskning om artificiell intelligens (AI) i Göteborg. Sjukhusdirektör Ann-Marie Wennberg var med och talade på invigningen, och lyfte varför det är viktigt att Sahlgrenska Universitetssjukhuset är delaktigt i centrets arbete.

– Det känns väldigt viktigt för oss och även viktigt för de andra inblandade att sjukvården är med, för AI kommer att vara en stor beståndsdel i morgondagens sjukvård. Det kommer att ingå i våra standardbehandlingar, i standarddiagnostik. Vi har också någonting som är viktigt för alla som är inblandade i AI Innovation of Sweden – nämligen våra patienter men också patientdata, säger Ann-Marie Wennberg, sjukhusdirektör.

I sammanhanget nämner hon också Sahlgrenska Universitetssjukhusets moderna Bild- och interventionscentrum, BoIC, med möjlighet till robotkirurgi och avancerade operationssalar där kirurgi och bilddiagnostik, exempelvis röntgentagning, kan utföras i samma rum.

Ann-Marie Wennberg kom i kontakt med AI redan på 1990-talet, då i sin roll som hudläkare. Det är en fråga om när, inte om, artificiell intelligens blir bättre än det mänskliga ögat på att diagnosticera exempelvis malignt melanom, menar hon.

– Det finns redan nu studier som visar på att maskinerna klår människor, tränade doktorer. Så vi kommer att kunna ställa diagnoser mycket snabbare. Ett exempel är hudtumörer, malignt melanom. Där håller vi nu på att utveckla algoritmer som kan avgöra om det är ett misstänkt malignt melanom på en bild eller inte, säger hon.

– Jag är övertygad om att AI kommer att förenkla mycket för oss i sjukvården. Det kommer att hjälpa oss med en av de stora utmaningar vi har, nämligen patienttillgänglighet. Vi kommer att på ett helt annat sätt kunna kommunicera med våra patienter, vi kommer att bli mer lättillgängliga.

Mer information om AI Innovation of Sweden

AI Innovation of Sweden (extern hemsida)

Artikel om Västra Götalandsregionens satsning på AI (länk till VGRFokus)


Senast uppdaterad: 2019-02-07 11:33