Sjukhuset inspirerar regeringens life science-arbete

Uppdaterad:
Publicerad:
Ann-Marie Wennberg, sjukhusdirektör Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Jenni Nordborg, nationell life science-samordnare, och Ann-Sofi Lodin, regiondirektör Västra Götalandsregionen.
Ann-Marie Wennberg, sjukhusdirektör Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Jenni Nordborg, nationell life science-samordnare, och Ann-Sofi Lodin, regiondirektör Västra Götalandsregionen.

Med vår unika närhet till näringsliv och akademi är Sahlgrenska Universitetssjukhuset en naturlig samtalspartner för regeringen när det gäller life science, alltså forskning om bioteknik, läkemedel och medicinteknik. Regeringens life science-samordnare besökte sjukhuset i dag för att se hur vi och Västra Götalandsregionen driver på innovation och utveckling av vården.

– Sahlgrenska Universitetssjukhuset är en självklar partner i vår ambition att göra Sverige till en ledande life science-nation. Våra sjukhus är själva hjärtat i Life Science och Västra Götalandsregionen är på många sätt en ledande region, både inom Sverige och internationellt sett. Det har varit en suverän dag, säger Jenni Nordborg, regeringens life science-samordnare.

Hon besökte Sahlgrenska sjukhuset i sällskap med kollegor på Näringslivsdepartementet, Socialdepartementet och Utbildningsdepartementet. Här träffade de delar av Sahlgrenska Universitetssjukhusets ledningsgrupp, regiondirektören Ann-Sofi Lodin samt representanter för Göteborgs universitet, Chalmers, Sahlgrenska akademin, Innovationsplattformen, Astra Zenecas BioVentureHub, Sahlgrenska Science Park och Västra Götalandsregionen.

– Klimatet för innovation här i Västsverige är väldigt spännande. Här finns mycket av den ledande forskningen och industrin. Och inte bara de internationella jättarna utan även de mindre och växande företagen. Jag förstår att investerare är intresserade av den här regionen, säger Jenni Nordborg.

Även för Sahlgrenska Universitetssjukhuset var det ett viktigt möte. Sjukhusdirektör Ann-Marie Wennberg ser besöket som ett kvitto på att den kompentens sjukhuset besitter är värdefull på det nationella planet.

– Vi har en sjukvård i framkant med 1,4 miljoner patientbesök och en unik närhet till både näringsliv och akademi. Inom en mil från universitetssjukhuset hittar du Göteborgs universitet, Sahlgrenska akademin, Lindholmen Science Park och Chalmers, likväl som Västra Götalandsregionens Innovationsplattform och Gothia Forum. Och dessutom världsledande företag som AstraZeneca, Essity och Getinge. Det är väldigt positivt att regeringen ser Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Västra Götalandsregionen som viktiga källor till kunskap när den nationella strategin utformas, säger hon.

Samtidigt var mötet en chans att argumentera för att regeringen ska öka den nationella representationen i Västra Götalandsregionen. Life Science är ett område där det fullkomligen kokar av forskning, affärsutveckling och andra initiativ både i Sverige och internationellt.

– Vi ser en otroligt snabb och spännande utveckling just nu, och här kan vi i Västsverige ta en mer framträdande roll. Life Science börjar och slutar med patienterna. Det är dem vi forskar med, och forskar för. Det är deras liv vi ska förbättra. Och inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Sahlgrenska akademin, Västra Götalandsregionen och Göteborgs Universitet är vi bäst i landet på klinisk forskning, visade Vetenskapsrådets stora utvärdering i våras, säger Ann-Marie Wennberg.

Fakta om Life science

Life Science, på svenska livsvetenskap, är ett tvärvetenskapligt uttryck för forskning om biologiskt liv. När den kopplas till människans hälsa kallas livsvetenskapen ofta biomedicin och handlar främst om bioteknik, läkemedel och medicinteknik.