Sjuksköterskeassistent – ny tjänst på Sahlgrenska universitetssjukhuset

Uppdaterad:
Publicerad:

En helt ny yrkesgrupp tjänstgör under sommaren på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Det handlar om sjuksköterskeassistenter, ett jobb som sjuksköterskestudenter som gått färdigt termin fem kan söka. Nyheten innebär en viktig rekryteringsmöjlighet för sjukhuset – och värdefull erfarenhet för blivande sjuksköterskor.

Yrkestiteln är helt ny på sjukhuset och vänder sig till sjuksköterskor under utbildning. Under sommaren har totalt fem sjuksköterskestudenter jobbat inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset. 

Tjänsten handlar om att stärka studenterna i sin profession och samtidigt ge träning och förberedelse inför arbetslivet. Alla sjuksköterskeassistenter har gått utöver ordinarie sommarbemanning, under handledning av erfarna sjuksköterskor.

 – Assistenterna ska i lugn och ro få träna på sina kommande arbetsuppgifter. De har bland annat jobbat med ankomstsamtal, omvårdnadsplaner, varit behjälpliga i omvårdnadsplanering och i läkemedelshantering. Vi vill rikta in tjänsten på moment som är specifika för sjuksköterskor, säger David Gembäck, biträdande verksamhetschef på Medicin, Geriatrik och Akutmottagningen på Östra sjukhuset.

Satsningen på sjuksköterskeassistenter är ett tillfälle för studenter att få in en fot på arbetsmarknaden, men samtidigt en viktig rekryteringsmöjlighet för Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Önskemålet är att de studenter som söker tjänsterna ska ha jobbat som undersköterska tidigare, för att sedan kunna växa in i rollen som sjuksköterska genom att träna på arbetsmomenten i lugn och ro. 

  – Förhoppningen är att de ska knyta an till en avdelning och vilja jobba hos oss även i framtiden. Det här är en sommarsatsning som vi vill göra även nästa år, både som en rekryteringsmöjlighet för oss och självklart även för att ge sjuksköterskestudenter en möjlighet att bli trygga i sin roll, säger Maria Taranger, överläkare och verksamhetschef på Medicin, Geriatrik och Akutmottagningen på Östra sjukhuset.