Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Sjuksköterskeassistenter tillbaka i sommar

sjuksköterskeassistenter

På avdelning 355 på Östra sjukhuset, arbetar nyutexaminerade Linda Björkner som sjuksköterska. Fast jobbet, arbetsplatsen och kollegorna fick hon bekanta sig med redan förra sommaren - i rollen som sjuksköteassistent. I år får Paulina Lorentzon samma möjlighet.

Förra sommaren tjänstgjorde en helt ny yrkesgrupp på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Det handlar om sjuksköterskeassistenter, en ny yrkestitel, som vänder sig till sjuksköterskestudenter som avslutat sin femte termin.

– Det är en satsning som har fallit väl ut och som vi valt att göra i år igen, berättar David Gembäck, biträdande verksamhetschef på Medicin, Geriatrik och Akutmottagningen på Östra Sjukhuset.

– Det har visat sig vara en värdefull erfarenhet för blivande sjuksköterskor och en rekryteringsmöjlighet för sjukhuset.

Linda Björkner var en av fem sjuksköterskeassistenter som gjorde entré på Sahlgrenska Universitetssjukhuset förra sommaren.

Det var jättebra erfarenheter, berättar Linda Björkner. Framförallt att få mängdträning i många praktiska moment, som att sätta infarter, PVKer (perifer venkateter) och dropp.

–Jag lärde mig mycket och jag kände mig tryggare när jag började på avdelning som sjuksköterska i februari, för jag hade lite vana. Särskilt i omvårdnadsdokumentation som jag kom in i snabbare än vad jag tror jag hade gjort annars, säger hon.

För Linda Björkner blev sommaren som sjuksköteassistent en dörröppnare till en karriär på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

– Efter sommaren hälsade vårdenhetschefen att jag var välkommen tillbaka – vilket jag nappade på eftersom jag kände att jag trivdes så bra här, att jag blev väl bemött och bra omhändertagen.

På avdelning 355 arbetar sjuksköterskestudenten Paulina Lorentzon sin andra dag som sjuksköteassistent.

Hon kände att hon hade ganska lite praktisk erfarenhet av vården och att steget från student till sjuksköterska kändes väldigt stor, berättar hon.  

– Då tyckte jag att detta lät som ett jättebra sätt att få öva sig på en del av mina kommande arbetsuppgifter. Så här andra dagen känns det visserligen lite överväldigande och svårt, men jag tror och hoppas att jag känner mig lite tryggare allteftersom.

Tjänsten sjuksköteassistent handlar om att stärka studenter i sin profession och samtidigt ge träning och förberedelse inför arbetslivet. Alla sjuksköteassistenter har gått utöver ordinarie sommarbemanning, under handledning av erfarna sjuksköterskor.

 

Bild: Linda Björkner, till vänster, är nyutexaminerad sjuksköterska och var sjuksköterskeassistent förra sommaren på avdelning 355. I år är det Paulina Lorentzons tur att sommararbeta i rollen som sjusköterskeassistent.


Senast uppdaterad: 2019-06-24 12:55