Sprutbytesmottagning öppnar i november

Uppdaterad:
Publicerad:
Två sprutor ligger på ett bord, den ena ligger korsad över den andra.

I slutet av året öppnar Sahlgrenska Universitetssjukhuset en mottagning för sprutbyte, med syfte att minska risken för blodsmitta och öka livskvaliteten hos personer som injicerar narkotika. Mottagningen kommer att vara lokaliserad på Östra sjukhuset.

I februari beslutade regionstyrelsen att öppna fyra sprutbytesmottagningar i regionen. Nu är det klart att mottagningen inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset kommer att starta sin verksamhet i november i år. Mottagningen blir ett komplement till befintlig beroendevård och är i första hand en smittskyddsåtgärd för att minska spridning av hepatit B, hepatit C och HIV hos personer som injicerar narkotika.

– Verksamheten gör det möjligt att nå personer som annars inte söker kontakt med vården. Utvärderingar visar att sprutbyte bidrar till minskad smittspridning, förbättrad hälsa och ökad livskvalitet hos målgruppen, säger Lars-Magnus Andersson, överläkare och verksamhetschef för Infektion, där sprutbytet kommer att ingå.

Verksamheten vänder sig till individer med intravenöst missbruk, folkbokförda i Västra Götalandsregionen, oavsett ålder. Utbyte av sprutor, kanyler och verktyg erbjuds för personer över 18 år. Utöver detta finns möjlighet till provtagning, vaccination, basal kroppssjukvård med mera. Mottagningen kommer att bemannas av sjuksköterskor och undersköterskor och ha tillgång till läkare, barnmorska, kurator och tandläkare. Om en patient är i behov av annan vård ska övergången till rätt instans ske snabbt och smidigt.

– Mottagningen erbjuder också rådgivning och motiverande samtal samt, om patienten önskar, snabbspår till beroendekliniken eller substitutionsbehandling, säger Lars-Magnus Andersson.

Målgruppens situation gör det viktigt att minska alla sorts hinder som kan leda till att de inte söker vård. Besöken är därför kostnadsfria och behöver inte bokas. Det behövs heller inga remisser eller kallelser. Enligt lag måste besökare kunna styrka sin identitet. Byte av sprutor och kanyler registreras endast i sprutbytets eget kvalitetsregister vilket garanterar sekretess mot övriga sjukvården. Sjukvårdande insatser dokumenteras som ett vanligt besök vid infektionsmottagningen och kopplas inte till sprutbytet.

– Vi har en dialog med mottagningar i Stockholm och Malmö angående praktiska rutiner och personalfrågor och lär av hur de har gjort. Vi samverkar också med brukarförening, beroendesjukvård och andra aktörer för att detta ska bli bra för såväl brukare som allmänhet, säger Lars-Magnus Andersson.