Sverige världsledande på att behandla hiv

Uppdaterad:
Publicerad:
infektionskliniken

Sjukvården i Sveriges är bäst i världen på att behandla patienter med hiv. När sjukdomen kom till Sverige på 80-talet dog nästan alla patienter av sjukdomen. Nu kan man leva ett långt och nästan normalt liv tack vare framgångsrik behandling. Lördag den 1 december är det internationella aids-dagen.

– Sverige är världsledande på att behandla hiv, säger Magnus Gisslén, ansvarig hiv-läkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

En del av det framgångsrika arbetet med att behandla hiv-patienter är att varje patient har ett personligt team, bestående av en läkare, en sjuksköterska och en kurator.

– Patienterna får alltid träffa samma personer i teamet och de har direktnummer till sin sjuksköterska. Detta har gjort att vi har goda resultat.

Arbetet med ett personligt team och följsamhet till behandling, där patienten noga tar sin dagliga medicinering, är ett utvecklat arbetssätt som har pågått de senaste 30 åren. På Sahlgrenska Universitetssjukhusets behandlas cirka 700 patienter som lever med HIV. I hela Sverige är det drygt 7 000 patienter, enligt Magnus Gisslén. I Sverige har vi en jämlik vård över landet när det gäller behandlingen. Det finns 30 kliniker i Sverige som behandlar sjukdomen. Sahlgrenska Universitetssjukhuset har en konsultfunktion som en del av arbetet med hiv behandling runt om i landet.

– För 30 år sedan dog de flesta av sjukdomen. Idag kan man genom behandlingen leva ett normalt liv och lika länge som alla andra, och bli förälder om man vill det.

WHO (World Health Organization) har satt upp som mål att 90 procent av alla som lever med HIV/AIDS ska känna till sin HIV-infektion, att 90 procent av dessa ska få behandling och att 90 procent av alla som får behandling mot HIV har omätbara virusnivåer i blodet senast 2020. Sverige var först med att uppnå dessa mål. Även om tillgången till läkemedel mot HIV har förbättrats i världen återstår fortfarande mycket arbete för att nå målen globalt.