”Ta hand om varandra i värmen!”

Ena sidan av en gul ambulans, med ambulansens logotyp synlig

Värmen håller i sig och det är rusning till badplatserna. Mats Johansson, ambulanssjuksköterska och körinstruktör på ambulansen Sahlgrenska Universitetssjukhuset, har fem råd för hur du ska göra om en olycka inträffar där du är, på exempelvis en badplats.

  • Du som har kunskap i hjärt- och lungräddning kan vara aktiv och hjälpa till, men när ambulansens räddningspersonal kommer till platsen tar de över insatsen.
  • Du måste alltid vara beredd att flytta på sig så att räddningspersonalen kan utföra sitt arbete. Ibland kan en hel badplats behöva utrymmas om exempelvis en helikopter behöver landa.
  • Att hålla dig undan är oftast den bästa hjälpen. Om du vill bidra, fråga i så fall personalen vad du kan göra.
  • Flytta alltid på din bil om du vet att du står i vägen och tänk redan när du parkerar på om ett räddningsfordon kan ta sig förbi där du står.
  • Om en räddningsinsats pågår, vänta tills den är färdig innan du åker hem. På så sätt minskar du risken för köbildning.

Sist men inte minst, de bästa råden för att undvika drunkningsolyckor är att bada nykter och att alltid ha uppsikt över varandra. Ta hand om varandra i värmen!

De flesta bra på att hjälpa till

I helgen inträffade två tragiska drunkningsolyckor som fått stor uppmärksamhet i media. I båda fallen har det rapporterats om badgäster på platsen som vägrade flytta sig från bryggor eller flytta på sina bilar för att räddningspersonal skulle kunna jobba ostört.

– Jag känner delvis igen bilden, men tycker samtidigt att de allra flesta brukar vara bra på att hjälpa till, säger Mats Johansson.


Senast uppdaterad: 2018-06-14 14:24