Tre frågor till AI-forskaren Ola Hjelmgren

Publicerad:

Tre frågor till Ola Hjelmgren, överläkare inom klinisk fysiologi, som forskar om AI i vården och under Läkarsällskapets senaste sammankomst berättar om AI ur ett läkarperspektiv.

Varför finns inte AI redan överallt inom vården?
En läkare som tittar och bedömer ett antal bilder behöver över se tusentals fall innan hen blir duktig. Precis samma är det för en dator som ska lära sig att hitta. Är ett hjärta normalt eller sjukt?. Vi behöver tillräckligt många bilder av hjärtan med olika diagnoser, det tar tid.

Det är ingen magi i detta utan man kan tänka att det som är svårt för en människa är också svårt för en dator.

När ska man använda AI?
Det en AI-dator är bra på är att göra saker snabbt och många gånger, när de väl är tränande. Dessutom är det lätt att skala upp modellerna, och dom blir aldrig trötta. Därför kanske dom bör användas för de lågt hängande frukterna inom vården först och inte inom de allra mest avancerade teknikerna. Till exempel att prioritera remisser, eller att övervaka flöden av till exempel undersökningar.

Hur ska man som läkare förhålla sig till AI?
Som läkare behöver vi förstå lite hur tekniken fungerar för att kunna ställa krav på leverantörer. Jag menar att det finns omogna modeller (system) som ibland används och därför måste vi vara noggranna och utvärdera ordentligt. Det behöver tillämpas ett strukturerat sätt att testa dessa modeller innan de används i vården. Om de till exempel är tränande på äldre män är det inte säkert vi ska använda den på en medelålders kvinna för att nämna ett exempel.