Utbildningsprogram som banar väg för utlandsutbildad hälso- och sjukvårdspersonal

Uppdaterad:
Publicerad:

Med en sjukvårdsutbildning går det bra att jobba i princip överallt i världen. Men mycket skiljer sig från land till land, inte minst språket. I Västra Götalandsregionens PLUS-program får utlandsutbildad sjukvårdspersonal en chans att lära sig språk, vårdkultur och mer om det svenska sjukvårdssystemet.

Hittills har cirka 300 läkare, 35 sjuksköterskor och 15 tandläkare hunnit gå programmet på Campus Nya Varvet i Göteborg sedan det startade 2013. Alla deltagare har utbildningar från utlandet på CV:t, och en anställning inom Västra Götalandsregionen.

– Målet är att deltagarna ska känna sig trygga i hur exempelvis läkaryrket och sjuksköterskeyrket utövas i Sverige. I allt från språk till hur man bemöter patienter, till hur systemet kring vården fungerar med lagar, medicinhantering, försäkringsmedicin, samverkan med andra samhällsaktörer och mycket annat, säger Jenny Lundgren, programchef för PLUS.

Programmet har flera olika inriktningar beroende på yrke. Målgrupperna är läkare, sjuksköterskor, fysioterapeuter, psykologer, tandläkare och tandhygienister. Totalt sträcker sig utbildningen över 30-35 veckor, och programmen startar kontinuerligt under året. 

Läkaren Kathrin Schmolke flyttade från Berlin till Göteborg för två år sedan. PLUS-programmet har betytt mycket för att komma in i yrkesrollen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

– Man får större självförtroende och blir mer orienterad i systemet. Det är många små saker man inte känner till när man är ny i ett land, säger hon.

Kathrin Schmolke jobbar på Blodcentralen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och ska snart specialisera sig i Klinisk Immunologi och Transfusionsmedicin. I sommar är det precis tre år sedan hon flyttade till Sverige från Tyskland och nu har hon avslutat PLUS introduktionsprogram, där hon fått lära sig mer om vad läkarrollen innebär i Sverige.

– De flesta saker är ganska lika men det finns små saker man måste veta, regler man inte känner till när man kommer från utlandet. Till exempel vad en patient förväntar sig i Sverige, vad de vill att läkaren gör och hur samtalet struktureras, säger Kathrin Schmolke.

Korta fakta om PLUS-programmet

  • Vänder sig till hälso- och sjukvårdspersonal med utbildning från utlandet med anställning inom Västra Götalandsregionen.
  • Tre olika målgrupper; läkare, tandvårdspersonal samt sjuksköterskor, psykologer, arbetsterapeuter och fysioterapeuter.
  • Startar flera gånger om året, anmälan görs via chef.
  • Programmen har deltagare med hälso- och sjukvårdsutbildning från hela världen.
  • Kostnad: 45 000 - 65 000 kronor beroende på program.