Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Planerar du att besöka Sahlgrenska Universitetssjukhuset?

Om du har en avtalad tid och har symtom på luftvägsinfektion eller feber kontakta snarast avdelningen/mottagningen direkt eller via växel på 031-342 10 00. 

För närstående råder besöksförbud på samtliga mottagningar och vårdavdelningar endast med undantag för vårdnadshavare och ledsagare. Detta förutsatt att medföljaren inte har luftvägssymtom eller feber.

Munskydd ska användas av dig och eventuell medföljare som ska besöka sjukhuset eller någon av sjukhusets lokaler

Nu samlas världsexpertisen i Göteborg för att prata om inkontinens

Publicerad: Uppdaterad:
En gul droppe och porträtt på Ian Milsom

En halv miljard människor lider av urin- eller avföringsinkontinens. Nu samlas 2 000 av världens främsta experter på Svenska Mässan för att staka ut riktningen för framtidens inkontinensvård. Ordförande för mötet är professor Ian Milsom, gynekolog och områdeschef på SU.

Vad blir mötets höjdpunkt?

– Att de internationellt främsta inom fältet kommer hit till Göteborg för att berätta vad de vet – kunskap som kan bli morgondagens rutinsjukvård. Det finns en halv miljard människor i världen som lider av inkontinens, så problemet är stort.

Vad kommer ni prata om?

– Hela vårdkedjan, både hur man kan förebygga och behandla inkontinens. Jag ser bland annat fram emot att höra en amerikansk forskare kommer berätta hur man kan förebygga inkontinens redan vid förlossningen – vaginal förlossning är en av många riskfaktorer för att drabbas av inkontinens. En annan amerikansk forskare kommer dela med sig av sin kunskap om hur bakteriella infektioner i urinvägarna, alltså urinvägsinfektion, kan ge inkontinens i framtiden.

- Vi kommer också att prata om en ny operationsmetod där man sätter in en syntetisk urinblåsa, och möjligheten att skapa nya urinblåsor med stamceller. En italiensk forskare ska prata om prostataproblem – som ju också kan innebära inkontinensbesvär – och hur vi i ett tidigt stadium kan avgöra vilka personer som behöver opereras.

Är det bara gynekologer som kommer?

– Absolut inte – det kommer runt 2 000 personer varav en tredjedel är gynekologer, en tredjedel är urologer och ytterligare en tredjedel är sjuksköterskor, fysioterapeuter och andra som är duktiga inom området.

Du pratar ofta om inkontinens som en stor framtidsutmaning för vården.

– Ja, jag har varit med så länge att jag märkt hur framför allt kvinnor har börjat våga prata om inkontinens på ett helt annat sätt än förr. Jag är övertygad om att de kvinnor som är unga idag inte kommer acceptera att läcka urin eller avföring – det är förstås oacceptabelt att många människor fortfarande lider av detta i det tysta. Det är viktigt att vi förbättrar vården för dem.

Fakta: ICS Gothenburg 2019

International Continence Society står barkom det årliga mötet för experter över hela världen som arbetar med inkontinensfrågor. Årets möte äger rum på Svenska Mässan i Göteborg, 3-6 september. 


Publicerad: