Vill du ge andra människor chans att bilda familj? Sahlgrenska Universitetssjukhuset söker donatorer

Uppdaterad:
Publicerad:
befruktning

Varje år föds barn tack vare assisterad befruktning med donerade ägg och spermier vid Reproduktionsmedicin på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Nu söker vi medmänniskor som vill donera ägg och spermier för att ännu fler ska kunna bilda familj.

Orsakerna till att man behöver donerade ägg eller spermier kan vara många. Kvinnor kan till exempel få skada på sina äggstockar i samband med cancerbehandling, eller träda in i för tidigt klimakterium i ung ålder. Män kan sakna spermier. När problemet ligger hos en kvinna kan man hjälpa henne genom äggdonation. Spermiedonation kan hjälpa heterosexuella par där problemet ligger hos mannen, samkönade kvinnliga par samt ensamstående kvinnor.

Sedan den 1 januari i år är det också möjligt för par eller ensamstående kvinnor, där såväl äggdonation som spermiedonation behövs, att få behandling med antingen dubbeldonation eller embryodonation. I Sverige är det inte tillåtet att handla med spermier eller ägg. Därför är Reproduktionsmedicin helt beroende av altruistiska donatorer som ger av sina egna resurser.

– Ett schablonbelopp betalas ut för att täcka förlorad arbetsinkomst och resor till mottagningen. Men i övrigt är det en helt osjälvisk gärning, säger Ann Thurin Kjellberg, överläkare vid Reproduktionsmedicin.

Sahlgrenska Universitetssjukhuset är centrum för barnlöshetsbehandling i Västra Götalandsregionen. Remisserna till mottagningen ökar med 10 procent varje år. För att kunna hjälpa fler söker nu mottagningen donatorer av både spermier och ägg.

– Visst kan det verka lite jobbigt att behöva ta sig till sjukhuset, genomgå hormonbehandling och annat. Men de flesta som donerar tycker faktiskt inte att det är särskilt jobbigt eller smärtsamt. En del tror att det är förknippat med risker för den egna fertiliteten, men det är det inte heller. Det är en fantastisk insats som kan vara värd ofattbart mycket för de som får ta del av den, säger Ann Thurin Kjellberg.

 

Fakta: Äggdonation
De som erhåller äggdonation är par eller ensamstående kvinnor som inte har någon annan behandlingsmöjlighet på grund av för få ägg eller helt avsaknad av ägg . För att donera ägg måste du vara frisk och inte ha några ärftliga sjukdomar och 23-35 år gammal. Du får gärna ha egna barn. Donatorn utreds och får tala med både kurator, läkare och barnmorska. Om allt är okej genomgår hon hormonbehandling för att stimulera tillväxt av äggblåsor, oftast under två veckor, innan läkare hämtar ut äggen med hjälp av vaginalt ultraljud. Äggen kan sedan användas direkt eller frysas ner för att användas senare. Läs mer om att donera på Donationsmottagning för ägg och spermier.

Fakta: Spermiedonation
De som erhåller spermiedonation kan vara heterosexuella par där mannen av någon anledning inte har egna spermier. Det kan också vara samkönade kvinnliga par och ensamstående kvinnor som får hjälp att bilda familj. För att donera måste du vara frisk och inte ha några ärftliga sjukdomar, godkänd spermiekvalitet och vara 23-45 år. Donatorn får lämna spermaprov, som analyseras, och tala med läkare och kurator. Om allt är okej kan han därefter lämna spermaprov ungefär en gång i veckan vid 8-10 tillfällen. Läs mer här.

Du som givare har inget ansvar inför eventuella barn. Däremot har ett barn vid 18-årsålder möjlighet att ta reda på din identitet. Detta enligt gällande svensk lagstiftning.