Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Lyckad nätutbildning för personer med bipolär sjukdom

Publicerad: Uppdaterad:
En dator med en utbildning på.

Sahlgrenska Universitetssjukhuset är först i landet med att erbjuda patient- och anhörigutbildning via nätet till personer med bipolär sjukdom. Det har bidragit till att fler fått tillgång till utbildningen och att färre hoppar av.

Bipolärmottagningen vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset har sedan starten haft en traditionell patientutbildning med föreläsningar och efterföljande diskussioner. Den var viktig och uppskattad men resurskrävande och hade problem med både köer och avhopp. Och på andra psykiatriska enheter med blandade patientgrupper har det varit svårt att få fram resurser för att hålla utbildningarna.

– Mot bakgrund av detta föddes idén om en nätbaserad utbildning. Så vi tog fram en tillsammans med forskare från Psykiatricentrum. Hösten 2017 började vi använda nätutbildningen, säger Timea Sparding, projektledare och enhetschef för Bipolärmottagningen.

Kombinerat med fysiska vårdbesök

Utbildningen innehåller åtta kapitel med information om exempelvis medicinering och sömn. Dessutom finns uppgifter som att föra dagbok över sitt stämningsläge och göra en kris- och handlingsplan. Under tiden patienten går utbildningen är tre fysiska besök inbokade hos en sjuksköterska.

– Bland annat ska patienten göra en uppgift när hen tecknar ner sin sjukdomshistoria. En sådan sak kan väcka mycket och vi vill inte lämna patienten ensam med de känslor som kan uppstå, säger Timea Sparding.

Även anhöriga kan gå utbildningen och uppmuntras följa med på de fysiska mötena om det är möjligt, något som varit uppskattat av bägge parter. Idag har ett sjuttiotal patienter tagit del av webbutbildningen och endast en har hoppat av.

– Vi har blivit mer följsamma. Patienten kan gå utbildningen i sin egen takt och vid sjukdomsskov kan vi pausa och ta upp den igen senare.

Patientutbildningar har god effekt visar forskning

En av hundra drabbas av bipolär sjukdom. Patienten växlar mellan att vara deprimerad och manisk, eller hypoman, men kan mellan skoven vara symptomfri. Sjukdomen är livslång och kan i värsta fall leda till döden på grund av självmord. En ny studie vid Sahlgrenska Akademin visar att patientutbildningar har god effekt för bipolär sjukdom. Risken för återfall i sjukdomsskov nästan halverades.

– Patienten ska ta sin stämningsstabiliserande medicin även när man mår bra för att skydda mot skov, vilket är en utmaning för många. Att ha en regelbunden livsstil påverkar också. Det här är saker man går igenom under en patientutbildning, säger Mikael Landén, professor i psykiatri och universitetsjukhusöverläkare, som varit med och gjort studien.

Tror ni att det här är en del av framtidens psykiatri?

– Ja, det tror jag. Jag har föreläst om nätutbildningen på nationella konferenser och intresset har varit väldigt stort, både bland professionella och patientföreningar, säger Timea Sparding.

Fakta

I höst har andra mottagningar i Västra Götalandsregionen bjudits in för att få information för att kunna erbjuda sina patienter nätutbildningen. Utbildningen togs fram med stöd av Stiftelsen för strategisk Forskning och Västra Götalandsregionen.


Publicerad:
Senast uppdaterad: 2019-08-22 10:41