Planera redan nu din nästa ledighet!

2016-08-11

Tillbaka på jobbet efter semestern? Börja planera en ny ledighet med en gång. "Det är viktigt med återhämtning flera gånger under året", säger psykologen Kerstin Wentz på Arbets- och Miljömedicin, Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Kanske blev inte semestern som du drömde om i maj och det är redan dags för ytterligare ett arbetsår. Men sommarsemester i all ära, enligt psykologen Kerstin Wentz är det minst lika viktigt med kortare regelbundna återhämtningar. Att släppa tankarna på arbetet när dagen är slut och att ta långlediga helger så ofta det finns möjlighet. Den som inte återhämtar sig ordentligt efter varje arbetspass riskerar nämligen att bli dubbelt sliten.

- Om du går till jobbet med ett underskott av energi, tvingas du kompensera tröttheten med extra mycket gas. Något som i sin tur är ansträngande, säger Kerstin Wentz.

Arbetet är engagerande, betydelsefullt och det kanske följer med hem... Ändå kräver vår psykiska och fysiska hälsa att vi släpper jobbet nästan helt under semestern. Helst genom att göra något tvärtemot vad vi sysslar med i vanliga fall.

- Den som lyfter tungt på sitt jobb, kopplar inte av med att kånka grejer på semestern, och den som sitter vid en dator på dagarna ska inte göra det på fritiden, säger Kerstin Wentz.

I snitt tar det åtta dagar att varva ner när semestern inleds, beroende på hur stort vårt stresspåslag är. Men då ska vi helst göra helt andra saker som inte har med jobbet att göra. Kanske byta miljö, läsa böcker eller umgås med vänner och familj. Det viktigaste är att få andra intryck än de vi normalt sett får under en arbetsdag. Oavsett hur mycket man älskar sitt yrke, så behöver både psyket och kroppen vila.

- Den som hela tiden har jobbet i bakfickan borde fundera över sin arbetsmiljö. En bra plan kan vara att diskutera sina uppgifter med chefen efter semestern, säger Kerstin Wentz.

Psykologen menar att ledigheter ska vara lustfyllda och kravlösa och inte fulla av oro inför återgången till jobbet. Och den som har tydliga arbetsuppgifter och vet vilka prioriteringar som gäller, känner sig i allmänhet nöjdare med sin insats – och har enklare för att koppla av.

- Många som arbetar på sjukhuset har också svåra uppgifter i sin vardag, då kan det vara nödvändigt med handledning för att lätta på trycket, säger hon.

Bortsett från rådet att sprida ut semestern under året, finns det annat att tänka på inför nästa år. Framförallt tycker Kerstin Wentz att man ska förbereda sig noga inför sin sommarledighet. Det behöver finnas en plan B om, till exempel, hela sommaren skulle regna bort.

- Det är bra om man har en idé vad man ska göra om det regnar hela tiden. Överhuvudtaget kan det vara bra att diskutera igenom semestern ganska noga med dem som berörs, säger hon.

Att se till att bilen är reparerad innan husvagnssemestern, att första hjälpen-lådan är med i bagaget och att eventuella mediciner har hämtats ut i förväg. Och vem ska vi hälsa på, och inte de här futtiga veckorna i sommar?

- Det är viktigt att kunna säga nej till vuxna. Och man behöver inte servera familjen och släktingar hela kantiner, det räcker med att de får portioner av uppmärksamhet. För att din återhämtning ska bli effektiv gäller ganska mycket kravlöshet, säger Kerstin Wentz.

 

Kerstin Wentz Arbets- och Miljömedicin, Sahlgrenska Universitetssjukhuset Kerstin Wentz Arbets- och Miljömedicin, Sahlgrenska Universitetssjukhuset